Confidenţialitate

Washington Post: Este micuța Moldova următoarea țintă în vizorul Moscovei? | AUDIO

Este micuța Moldova următoarea țintă în vizorul Moscovei? Este titlul unei analize publicate în prestigiosul cotidian american Washington Post sub semnătura întregii conduceri editoriale. Temerea jurnaliștilor este că Rusia ar putea fi tentată să atace pentru că victoria facilă ar spăla imaginea armatei sale și ar fi și o dovadă de putere.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, este extrem de fragilă. Nu are nici suprafața teritorială, nici populația și nici puterea militară pentru a face față Moscovei, scrie cotidianul american Washington Post.

Jurnaliștii fac referire la Transnistria, regiunea separatistă din estul țării, amintind că acolo staționează de 30 de ani o garnizoană de trupe rusești. În plus, mai scriu editorialiștii, propaganda rusă și dezinformarea sunt răspândite pe scară largă și sunt folosite adesea pentru a discredita guvernul pro-occidental de la Chișinău.

Pe măsură ce actualul impas al armatei ruse în Ucraina se prelungește, cu atât mai tentată ar putea fi Moscova de o victorie facilă în Moldova, țară care a reușit să înfurie Kremlinul prin speranța că va adera la UE și NATO, mai scriu jurnaliștii americani.

Articolul din Washington Post vine în contextul în care președinta Maia Sandu a acuzat recent Rusia că plănuiește o lovitură de stat în Republica Moldova. Săptămâna aceasta Kremlinul a transmis că relațiile cu Moldova sunt foarte tensionate, iar marți Vladimir Putin a anulat un decret care recunoștea „suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova” în problema transnistreană.

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Citește și: Prima reacție a lui Iohannis despre Canalul Bâstroe: „La noi, o serie de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă acolo” | VIDEO