Confidenţialitate

Clădire cu 27 de etaje în Iași

Comunitatea academică ieșeană trage un semnal de alarmă cu privirea la o clădire de 27 de etaje care ar urma să se construiască într-o zonă centrală și ar o ar pune în umbră clădirile simbol ale orașului.

Constructorii au plătit deja proprietarii care au case în zonă în vederea construcției.

Primarul Iașului spune că nu va accepta „mutilarea” monumentelor din Iași, însă că nu va bloca nici proiectele de modernizare.

Blocuri, clădiri de birouri – ansamblu care va avea drept clădire pivot un bloc turn cu nu mai puțin de 27 de etaje pe unul dintre bulevardele centrale ale orașului Iași. Asta își propune să construiască o companie privată.

Peste 100 de istorici, arhitecți, cadre universitare, academicieni și scriitori din Iași au semnat o scrisoare deschisă prin care își arată nemulțumireafață de acest proiect: ei spun că, în ciuda tutror asigurărilor date de investitor, care susține că vizibilitatea asupra clădirilor istorice nu vă fi afectată, monumente emblematice pentru oraș precum Palatul Culturii, Biserica Trei ierarhi sau Catedrala Romano-Catolică veche, vor fi puse în umbră de blocul turn.

Proiecte asemănătoare au mai fost propuse în zona centrală a orașului Iași, stârnind și în trecut reacții negative: constructorii și-au adaptat planurile de fiecare dată.