Confidenţialitate

Cîţu se întâlnește, marți, cu reprezentanţii ANRE, ANPC şi ai Consiliului Concurenţei pe tema preţurilor la energie | AUDIO

Premierul Florin Cîţu a anunţat că marţi, 31 august, va avea o întâlnire cu reprezentanţii ANRE, ANPC şi ai Consiliului Concurenţei pe tema preţurilor la energie.

Mâine o să am o întâlnire cu ANRE, ANPC, Consiliul Concurenţei, Ministerul Muncii, toate aceste instituţii, pe de o parte – pentru a identifica aceste situaţii, pe de altă parte – pentru a veni cu soluţiile pe care le-am anunţat deja pentru iarnă, pentru a le formaliza pentru această iarnă, dar, da, ANPC va fi mâine la masa discuţiilor şi vom vedea ce soluţii luăm“, a afirmat Cîţu, întrebat, la Parlament, legat de mai multe cazuri de furnizori care au aplicat preţuri înşelătoare, mai mari, la energie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrebat dacă el consideră că autorităţile care ar trebuie să monitorizeze modul în care se liberalizează aceste preţuri şi-au făcut datoria, premierul a spus: “Dacă există aceste situaţii, înseamnă că nu şi-au făcut datoria“.

La această discuţie vin şi cei de la Consiliul Concurenţei pentru că ei sunt cei care pot să ne spună dacă o piaţă funcţionează în continuare sau nu şi atunci vor veni şi ei. ANPC este acolo pentru a vedea dacă au fost respectate contractele cu persoane fizice sau cu consumatorii individuali. (…) Legea o să fie amendată, în sensul de a intra mai devreme în vigoare, vom vedea dacă e nevoie să o amendăm“, a adăugat Florin Cîţu.

Despre subvenţia acordată pentru energia termică din Bucureşti, Cîţu a spus că Primăria Capitalei a primit banii de la Guvern.

Primăria trebuie să plătească subvenţia, a avut banii în buget. Dacă nu a plătit subvenţia, atunci este problema Primăriei. A primit banii de la Guvern. Nu s-a plătit subvenţia. Eu am verificat la rectificare, cred că sunt câteva sute de milioane de lei în contul Primăriei Bucureşti, deci se poate plăti subvenţia“, a explicat premierul.

Chiar și ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu a recunoscut luni, 30 august, că facturile au crescut în ultima perioadă și așteaptă măsuri de la Ministerul Energiei:

În ceea ce privește partea de consumatori vulnerabili, Ministerul Energiei și Ministerul Muncii vor veni cu un punct de vedere comun, dar pentru măsuri imediate așteptăm propuneri de la  Ministerul Energiei. Este o chestiune care afectează pe toată lumea, dar nu cred că e subiectul discuției noastre cât am eu factura la energie sau cât aveți dumneavoastră factura la energie, la toți li s-a mărit factura la energie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.