Confidenţialitate

Cîțu: Legea pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului | AUDIO

Ministrul Finanţelor consideră că legea care prevede majorarea pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului pentru următorii doi ani.

Potrivit lui, Florin Cîţu atât instituţiile financiare internaţionale, cât şi agenţiile de rating au arătat că măsura reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei.

“Ca o părere personală, este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022. Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există şi trebuie împrumutaţi. Şi trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituţiile internaţionale, cu investitorii. Există o problemă, iar eu voi prezenta două scenarii premierului, Guvernului, cu tot ceea ce înseamnă cheltuieli în perioada următoare, inclusiv Legea pensiilor, evoluţia cheltuielilor, dar şi riscurile aferente. Scenariile fără riscuri nu au niciun sens. Apoi decizia va fi una politică. Sunt un ministru responsabil şi precaut. Mă pregătesc cu o rectificare bugetară care să îmi asigure sustenabilitatea atât în 2020 dar şi pe viitor. Nu vreau să aruncăm ţara în haos doar cu decizii pripite sau cu decizii politice”, a declarat șeful Finanțelor, luni seara, la România TV.

“Aşa cum este construit bugetul astăzi şi problemele pe care le avem, Legea pensiilor şi alte legi similare care au trecut prin Parlament nu au sursă de finanţare. Pentru a nu destabiliza economia va trebui să facem alte sacrificii. De aceea, trebuie să găsim un compromis şi este datoria mea să prezint premierului un scenariu care să arate cum vor fi finanţate aceste cheltuieli în perioada următoare sustenabil, fără a arunca economia în aer. Aşa cum arată toate agenţiile de rating, Comisia Europeană, instituţiile internaţionale, reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei”, a subliniat Florin Cîțu, care a reamintit că toate agenţiile de rating au dat o perspectivă negativă României având în prim plan această lege a pensiilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“În discuţiile mele cu toate instituţiile financiare, am spus că noi nu ne putem uita doar la Legea pensiilor. Vom face o reevaluare şi deja am început o reevaluare a tuturor cheltuielilor din buget. Pe noi ne interesează o reaşezare a cheltuielilor ca bugetul să fie sustenabil nu numai anul acesta dar şi pe termen lung. Premierul şi toată lumea a anunţat că vor creşte pensiile de la 1 septembrie, dar numai în contextul acestei economii care astăzi traversează cea mai dureroasă criză pe care am văzut-o noi în ultima sută de ani. Toată arhitectura bugetului depinde de ceea ce se întâmplă cu economia în perioada următoare. La rectificarea bugetară vom avea o imagine mai aproape de realitate la şase luni de zile şi vom vedea atunci decizia politică”, a precizat ministrul.

“Suntem în mijlocul unei crize în acest moment. Este o criză dublă, una de sănătate și una economică. Ne-a lovit acum două luni. Ceea ce putem să facem este să reducem din acest efect negativ al crizei. Eu zic că pentru primul trimestru am avut rezultate foarte bune. România a fost țara cu cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, deși a fost – în regiune – prima țară care a impus starea de urgență. Măsurile pe care le-am luat, precum aceea de plăti șomajul tehnic etc, și faptul că nu am închis toată economia, au dat rezultate. Acum, ne luptăm cu trimestul al doilea. Lucrurilor vor arăta mai rău, din păcate. Toată luna aprilie a fost stare de urgență, și jumătate din luna mai, iar acum încercăm să recuperăm. Totuși, din semnalele pe care le avem, vedem că companiile și-au plătit impozitele. În luna aprilie, am încasat mai mult cu un miliard de lei decât în aprilie 2019. Problema este că estimăm un deficit dublu pentru anul acesta. Veniturile nu au crescut la fel de rapid să acopere acest deficit și așa că rămâne această problemă. Dar semnalele arată că ce-am făcut până acum a funcționat”, a mai spus Florin Cîțu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.