Cîțu exclude dublarea alocațiilor pentru copii

Ministrul Finanțelor exclude dublarea alocațiilor pentru copii în acest an, în ciuda insistențelor Parlamentului ca această majorare să aibă lor.

Florin Cîțu a declarat că legea, adoptată recent de aleși, nu prevede de unde vor fi luați banii necesari, ceea ce în opinia sa, ar fi neconstituțional.

Șeful Finanțelor a explicat că pentru a dubla alocațiile, Guvernul ar avea nevoie de 6 miliarde de lei.
“Economia este în criză, este o criză globală, nu ai cum să discuţi despre aşa ceva (…) Vedem dacă putem să amânăm pentru viitor”, a spus Florin Cîţu la Digi 24.

PSD consideră însă că Executivul poate lua bani din bugetul achizițiilor de bunuri și servicii, sau de la alte capitole, și spune că efortul financiar ar fi mult mai mic față de cât spune ministrul Finanțelor, puțin peste 3 miliarde de lei.

Guvernul poate ataca legea dublării alocațiilor la Curtea Constituțională sau poate da o nouă ordonanță de urgență pentru a proroga majorarea.

Executivul este obligat să pună în discuție în această perioadă și o altă lege votată de PSD, cea care prevede majorarea pensiilor din septembrie cu 40 la sută.

Liberalii iau în calcul o mărire cu cel mult 10 la sută sau cu mai mult dar numai a pensiilor mici.
O decizia va fi luată cel târziu la sfârșitul acetei luni, după ce se vor colecta datele privind execuția bugetară la mijlocul anului.

PSD a prevăzut că alocațiile să fie din acest an 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap și 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;

Social-democrații au amenințat cabinetul Orban cu moțiunea de cenzură dacă nu majorează alocațiile.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS