Confidenţialitate

Cioloş: Acesta nu mai e un guvern de coaliţie

Copreşedintele al USR PLUS, Dacian Cioloş a reacționat după demiterea lui Stelian Ion din postul de ministru al Justiției.

”Promisiunea făcută primarilor PNL (nu cetăţenilor români, cum spune premierul) e mai importantă decât stabilitatea şi continuitatea Coaliţiei. Florin Cîţu demite fără motiv al doilea ministru USR PLUS, subordonând întregul Guvern intereselor PNL. Acesta nu mai e un guvern de coaliţie!”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că a transmis, miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare din funcţie a lui Stelian Ion de la șefia Ministerului Justiţiei.

“Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute, am trimis preşedintelui României cererea de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei, domnul Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care se să opună modernizării României (…) A bloca activitatea Guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat!”, a declarat șeful executivului, miercuri seara, la Palatul Victoria.

Ultimele zile au fost marcate de tensiuni la vărful coaliției de guvernământ.

Disputele au apărut miercuri în ședința de Guvern, care a fost întreruptă la prânz. Reluarea acesteia a fost programată pentru ora 19.00. Conform unor surse din Guvern, motivul suspendării îl reprezintă intenția premierului Florin Cîțu de a introduce pe ordinea de zi suplimentară aprobarea programului „Anghel Saligny”, în valoare de 50 de miliarde de lei.

Reprezentanții USR PLUS au spus că pentru acest program este nevoie de un acord în Coaliție și au transmis că nu vor participa la ședința de miercuri seara.

„Am decis să nu participăm în această seară la ședința de Guvern de la ora 19.00 și să convocăm mâine dimineață la ora 10.00 o ședință a coaliției”, a declarat vicepremierul Dan Barna.

În replică, premierul Cîțu a solicitat participarea la ședință a secretarilor de stat PNL din ministerele conduse de miniștri USR PLUS.

La jumătatea lunii aprilie, coaliția de guvernământ a mai traversat o criză majoră, când premierul Florin Cîțu l-a destituit pe Vlad Voiculescu din postul de ministru al Sănătății.