Ciolacu: Nu votăm Legea carantinei, până nu vin Orban și Tătaru cu explicații în Parlament

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus, luni, că proiectul de lege ce vizează carantina și izolarea nu va fi votat în Parlament până când premierul și ministrul Sănătății nu vor veni „să lămurească toate aspectele în discuție în acest moment”.

„Este pentru a doua oară când PNL şi Guvernul Orban au lăsat România într-un vid legislativ. Nu ştiu cât mai putem suporta astfel de greşeli majore, nu neapărat faţă de clasa politică, cât faţă de români. (…) Nu se va vota legea în Senat până când primul-ministru şi ministrul Sănătăţii nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuţie în acest moment”, a spus Marcel Ciolacu.

Conform sursei citate, singura persoană care a susținut până acum acest proiect de lege a fost șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

„Nu au venit în faţa parlamentarilor nici premierul, nici ministrul Sănătăţii, nici ministrul Justiţiei. Cu alte cuvinte, nu a venit niciun om politic din PNL să susțină această lege, domnul Raed Arafat nefiind un membru de partid”, a mai spus Marcel Ciolacu.

În schimb, premiemrul Orban a spus duminică la Europa FM că Guvernul va pune la dispoziţia Senatului toate documentele cerute în vederea adoptării Legii carantinei şi izolăriideși, a adăugat el, Parlamentul are departamente specializate pentru a face documentarea necesară.

E vorba, în special, de exemple privind modul în care au fost legiferate carantina şi izolarea în alte ţări.

„Cu siguranţă le vom da astfel de exemple, dar deja mi se pare că e un ping-pong care depăşeşte adevărul constituţional.

Tergiversarea adoptării proiectului de lege mi se pare profund dăunătoare societăţii româneşti şi stării de sănătate a populaţiei. Parlamentul are direcţie specializată pentru studiul legislaţiei din alte ţări.

Ne cere nouă, Guvernului, să punem la dispoziţia Parlamentului date şi informaţii pentru care ei au departamente şi funcţionari angajaţi. Cu toate astea, am hotărât să le punem la dispoziţie astfel de informaţii.

Este un pretext, care e o scuză publică pentru faptul că trag de timp şi nu vor să  adopte o lege fundamentală. Nu am fost în Senat. Şi aici e o minciună gogonată. Orice reprezentant a fost invitat, el a participat. Mă îndoiesc că eu voi fi invitat”, a spus la Europa FM, prim ministrul Ludovic Orban.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS