Confidenţialitate

Ciolacu vrea negocieri pentru stabilirea datei alegerilor locale și prelungirea mandatelor | AUDIO

Liderul interimar al PSD cheamă toate forțele politice parlamentare, inclusiv PNL, să vină la masa negocierilor pentru a stabili data alegerilor locale.

Marcel Ciolacu admite că decizia trebuie să țină cont de contextul epidemiologic actual, pentru a nu pune în pericol viețile cetățenilor.

Ordonanța de guvern pentru prelungire a mandatelor autorităţilor locale şi legea de aprobare a acesteia au fost declarate, miercuri, neconstituţionale. Judecătorii CCR au argumentat că prelungirea mandatelor aleşilor locali se face prin lege organică, în Parlament.

“Din comunicatul Curţii am văzut că este atât atributul Guvernului, cât şi atributul Parlamentului. Asta înseamnă că măcar acum, în ultimul ceas, PNL-ul să vină la masa negocierilor cu toate forţele politice, nu neapărat cu PSD-ul, şi să decidem împreună data cea mai bună, mai ales data care nu pune sub nicio formă în pericol viaţa românilor”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, într-o conferinţă de presă la Camera Deputaților, for al cărui președinte este.

Întrebat dacă îşi doreşte ca Parlamentul să fie cel care stabileşte data alegerilor din moment ce Curtea Constituţională oferă forului legislativ această posibilitate, social-democratul a răspuns: “Cred că aşa e cel mai democratic”.

Marcel Ciolacu a mai spus că Parlamentul trebuie să decidă şi prelungirea mandatelor aleşilor locali, care expiră pe 21 iunie.

“Prelungirea o vom lua în funcţie de stabilirea datei alegerilor. O să dăm maxim cât pot fi prelungite, urmând ca, dacă există pandemie în continuare sau, nu ştiu, specialiştii spun că nu este prielnică această dată, tot prin lege se poate prelungi. CCR spune foarte clar, acest atribut de prelungire a mandatelor aleşilor locale este exclusiv la Parlamentului”, a explicat liderul PSD.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.