Confidenţialitate

Prelungirea mandatelor primarilor prin OUG și stabilirea datei alegerilor locale de către Parlament, neconstituționale

Ordonanța de urgență prin care guvernul a prelungit mandatele aleșilor locali este neconstituțională, a decis CCR.

De asemenea, Curtea a respins și legea prin care Parlamentul și-a arogat atribuția de a stabili data alegerilor locale.

Practic, Curtea a decis că prelungirea mandatelor aleșilor locali se poate face doar de către Parlament prin lege și nu de către guvern prin ordonanță de urgență.

De asemenea, potrivit Curții Constituționale, data alegerilor locale ar putea fi stabilită și de către Parlament, nu doar de către guvern cum a fost în ultimii 30 de ani, dată fiind situația excepțională a amânării scrutinului.

Decizia Curții a fost luată cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă”, ale judecătoarelor Livia Stanciu și Simina Tănăsescu.

Hotărârea CCR vine după ce, pe 23 aprilie, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, inițiativa legislativă depusă de PSD, UDMR, Pro România și ALDE privind prelungirea cu cel mult șase luni a mandatelor primarilor și consilierilor locali.

Cele patru partide de opoziție au introdus o modificare majoră în legea alegerilor locale: i-au luat guvernului competența, până acum exclusivă, de a stabili data scrutinului, urmând ca aceasta să fie fixată de Parlament prin lege organică.