Confidenţialitate

Cine sunt miniștrii tehnocrați ai cabinetului Cioloș

Majoritatea celor propuși pentru portofoliile ministerelor cabinetului Cioloș sunt nume neasociate până acum vreun partid politic. Mulți dintre tehnocrații propuși de Dacian Cioloș au sub 50 de ani și sunt considerați specialiști în domeniile din care provin. De pildă ministrul propus al Finanțelor, Anca Paliu, are 42 de ani, este economist și a lucrat în trecut pentru FMI și Banca Națională a României. 

61741213

 

Anca Dragu Paliu este absolvent al Facultății de Finanțe-Bănci din cadrul ASE, unde și-a dat și doctoratul în anul 2010. Între 1996 și 2001 a lucrat ca economist în cadrul Băncii Naționale a României. După BNR și-a continuat cariera de economist în cadrul Biroului Regional pentru România și Bulgaria al FMI, perioadă în care a participat la toate întâlnirile delegațiilor Fondului Monetar cu autoritățile române. Este membru al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România. La începutul lui 2013 a fost recrutată de Comisia Europeană, unde a lucrat ca analist economic în cadrul Directoratului General de Economie și Finanțe.

 

motoc-5321058-mediafax-foto-stefan-micsik

Din cabinetul Cioloș va face parte și ambasadorul României în Marea Britanie. Mihnea Motoc este propus pentru a prelua portofoliul Ministerului Apărării. Între 2003 și 2008, a fost Reprezentant permanent al României la ONU, iar între 1999 şi 2001 a fost ambasador în Olanda. Mihnea Motoc a fost la un pas să devină ministru de externe în Guvernul Ponta, în plin scandal privind votul din diaspora.  A renunțat însă la nominalizare după ce soţia sa, judecătoarea Iulia Motoc, magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, i-a sesizat faptul că o astfel de numire i-ar crea o situaţie de incompatibilitate la CEDO. A terminat Dreptul la Universitatea București și și-a continuat studiile în Statele Unite și Franța.

180719_articol

Costin Borc este cel propus pentru Ministerul Economiei. Are 50 de ani și conduce filiala din România a Lafarge Ciment. A fost șeful cancelariei fostului premier Radu Vasile. Este licențiat în Inginerie Enegetică la Politehnica București. Masterul și doctoratul au fost obținute la Universitatea din Wiscounsin, Statele Unite.

61741203

Adrian Curaj are 57 de ani și este propunerea pentru funcția de ministru al Educației. Din 2010 conduce Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării Dezvoltării și Inovării – instituție ce gestionează fonduri de 100 de milioane de euro. Adrian Curaj este profesor la Politehnica București și a fost pe rând consultant al Băncii Mondiale, UNESCO și al Comisiei Europene pe politici în știință și inovare.

achim-irimescu-640x330

La conducerea Ministerului Agriculturii este propus Achim Irimescu, în prezent ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei permanente a României la Bruxelles şi şeful secţiei Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agrico. A  fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii între mai 2012 – februarie 2014, la propunerea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.