Cine sunt liceenii români care au inventat o pereche revoluționară de ochelari pentru nevăzători – VIDEO

Început în luna decembrie a anului 2015, proiectul Oculus a primit deja recunoaștere internațională și este pe cale să le schimbe viața nevăzătorilor.

Ideea le-a venit unor liceeni bucureșteni care și-au pus la bătaie timpul și toate resursele pe care au reușit să le atragă pentru a face o pereche de ochelari care să le permită nevăzătorilor să se orienteze mai ușor pe stradă și să interacționeze mult mai simplu cu obiectele care-i înconjoară.

Proiectul a câştigat marele premiu la cel mai apreciat concurs de antreprenoriat pentru tineri – Junior Achievement – iar cei cinci liceeni, Adrian Conete, Tudor Popa, Diana Canghizer, Miruna Gafencu și Alex Simion, se pregătesc să reprezinte România la finala europeană din Elveţia, între 25-28 iulie.

În iunie, echipa Oculus a reprezentat Romania la finala globală a concursului de antreprenoriat social – Social Innovation Relay, unde a câștigat locul I.

 

Creatorii din spatele proiectului OCULUS - Adrian Conete, Tudor Popa, Diana Canghizer, Miruna Gafencu, Alex Simion (aka Simi)
Creatorii din spatele proiectului Oculus, de la stânga la dreapta:  Adrian Conete, Tudor Popa, Diana Canghizer, Miruna Gafencu, Alex Simion (aka Simi)

După cum spun inițiatorii lui, ”proiectul Oculus are scopul de a dezvolta tehnologia necesară oamenilor cu deficiență de vedere pentru a avea o viață mai ușoară”.

În cadrul proiectului Oculus au fost creațit ochelarii Mitra, care îi ajută pe nevăzători și pe cei cu deficienţă mare de vedere să aprecieze distanţele, să urmărească o traiectorie în linie dreapta şi să evite obstacolele şi pericolele deplasării în orice spaţiu (gropi, stâlpi de dimensiuni reduse, maşini care circulă cu viteză).

Prototipul din proiectul Oculus - ochelarii Mitra

Prototipul creat în cadrul proiectului Oculus – ochelarii Mitra

În interviul acordat în exclusivitate pentru Europa FM, Tudor Popa, inițiatorul și coordonatorul proiectului, și Miruna Gafencu povestesc cum au fost creați și testați ochelarii Mitra și care sunt planurile pentru dezvoltarea lor:

Informații suplimentare despre proiect și fotografii sunt disponibile pe pagina de Facebook Proiectul Oculus.

Dacă doriți să susțineți proiectul Oculus, realizat de liceeni cu vârste de 17 și 18 ani, și să contribuiți la dezvoltarea ochelarilor Mitra, puteți face donații în contul
IBAN: RO50 RZBR 0000 0600 1777 1639
BIC: RZBRROBU
Deschis la Raiffeisen BANK pe numele Tudor Ioan Popa

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS