Confidenţialitate

Cine este omul de afaceri Ilie Carabulea, condamnat la șase ani de închisoare cu executare

Ilie Carabulea, condamnat miercuri de Curtea de Apel București la șase ani de închisoare cu executare în dosarul ASF – Carpatica, este unul dintre cei mai bogați români, cu o avere estimată în 2010 la peste 200 de milioane de euro și în 2015 la 90 de milioane de euro.

   Ilie Carabulea s-a născut în 1947 în Sibiu. Prima afacere a început-o în 1990 cu o firmă de transport marfă. Doi ani mai târziu a cumpărat două autobuze second-hand și s-a apucat de transport pasageri în străinătate. A înființat apoi Atlassib, care în timp a devenit cea mai mare companie de transporturi rutiere internaționale, cu plecare din România.

Presa l-a denumit Regele Autocarelor, dar Ilie Carabulea și-a diversificat afacerile. A construit un hotel de patru stele în Sibiu, s-a apucat de agricultură și a lansat o companie de transfer bani.

De aici a ajuns să-și construiască un grup financiar, Carpatica: între care Banca Comercială Carpatica și societatea de asigurări Carpatica.

Toate firmele pe care le-am creat se datorează oportunităţilor care au existat şi există încă în România, care este liberă şi neîngrădită”, spunea Ilie Carabulea într-un interviu pentru televiziunea locală xprimm.tv.

A ajuns să înființeze o firmă de asigurări după ce a constatat că pasagerii săi aveau nevoie de asigurare pentru a ieși din țară: Carpatica Asig se numea la început ASA Asigurări Atlassib.

La începutul anilor 2.000 era cel mai puternic și influent om de afaceri din Sibiu. În 2010 averea sa era estimată la 200 de milioane de euro, dar apoi au început problemele cu justiția și totodată scăderea averii, ajungând anul trecut la 90 de milioane de euro.

 

Citește și: Ilie Carabulea, condamnat la șase ani de închisoare cu executare