Confidenţialitate

Omul de afaceri Ilie Carabulea, condamnat la șase ani de închisoare cu executare

Condamnări în primă instanță în dosarul ASF-Carpatica. Curtea de Apel bucurești l-a condamnat astăzi pe omul de afaceri Ilie Carabulea la șase ani de închisoare cu executare. Decizia magistraților nu este însă definitivă.

Instanța a  condamnat-o și pe soția fostului ministru de finanțe Daniel Chițoiu. Laura Chițoiu a fost condamnată de judecătorii Curții de Apel București la un an de închisoare cu suspendare, iar fostul șef al ASF, Dan Radu Rușanu a fost achitat.

În același dosar mai sunt judecați și Marian Mîrzac, fost membru al conduceri ASF și Radu Mustățea, membru al Consiliului Administrativ al Carpatica Asig.

Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost trimis în judecată în urmă cu doi ani. Infracțiunile: constituire de grup infracțional organizat, cumpărare de influență, dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la uz de fals.

Potrivit DNA, în 2012, compania de asigurări Carpatica Asig, avea o situație financiară precară și necesita o infuzie de capital de aproximativ 11 milioane de euro.

În rechizitoriul dosarului se precizează că Ilie Carabulea l-ar fi susținut pe Marian Mîrzac pentru a fi ales în conducerea ASF, iar din pozița de membru neexecutiv al Autorității, Mîrzac ar fi făcut demersuri pentru a asigura protecția Carpatica Asig și pentru a evita suspendarea autorizației de funcționare de pe piața asigurărilor, până la remedierea deficiențelor.

Același rechizitoriu mai arată că Radu Mustățea intermedia relația dinte Ilie Carabulea și Marian Mîrzac.

Gruparea ar fi fost sprijinită, potrivit procurorilor, de Dan Radu Rușanu, dar și de alte persoane din conducerea ASF, precum Georgel Călin, Laura Chiţoiu şi Siviu Moldoveanu și Dan Odobescu Marian