Cine a primit Polar Music Prize pe 2014, cea mai înaltă distincţie muzicală suedeză

Chuck Berry şi regizorul american de teatru şi operă Peter Sellars au fost recompensaţi, miercuri, cu Polar Music Prize pe 2014.

Chuck Berry a fost pionierul rock’n’roll-ului care a făcut din chitara electrică instrumentul-far al muzicii rock’, a anunţat juriul care acordă această distincţie.

Ajuns la vârsta de 87 de ani, Chuck Berry poate să se mândrească cu faptul că a influenţat unele dintre cele mai mari trupe rock din anii ’60, precum The Beatles, Beach Boys şi The Rolling Stones.

Peter Sellars este ‘întruchiparea vie a tot ceea ce reprezintă Polar Music Prize’, afirmă juriul, adăugând că artistul american ‘a pus în valoare muzica, prezentând-o într-un context nou’.

În vârstă de 56 de ani, regizorul Peter Sellars este celebru pentru interpretările sale avangardiste şi uneori provocatoare ale unor opere clasice.

Sellars a pus în scenă Mozart în luxul de la Trump Tower (zgârie-nori de 58 de etaje din New York) şi, în traficul de droguri din partea latino din Harlem, el a făcut o operă a vizitei (preşedintelui american Richard) Nixon în China şi a transpus în muzică obsesia lui Kafka pentru curăţenia din casă’, afirmă juriul.

Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei va decerna celor doi laureaţi acest premiu, însoţit de un cec de 1 milion de coroane suedeze (110.540 euro), în cadrul unei gale ce va avea loc la Stockholm, pe 26 august.