Confidenţialitate

Cinci americani abuzaţi sexual de preoţi catolici vor să dea în judecată Vaticanul

Cinci americani care susţin că au fost victime ale abuzurilor sexuale comise de preoţi catolici vor să dea în judecată Vaticanul.

Cei cinci le vor cere judecătorilor să oblige Biserica Catolică să facă publice numele şi istoria tuturor preoţilor care au agresat minori.

Procesul va fi deschis în Statele Unite ale Alericii, iar anunţul vine în contextual în care Papa Francisc a emis recent un nou decret care obligă oficialii de la Vatican şi pe diplomaţii din toată lumea să raporteze imediat acuzaţiile de abuz sexual.

Decretul va intra în vigoare la 1 iunie.

Acum cei cinci americani, care susţin că au fost abuzaţi când erau minori de preoţi catolici, vor să oblige Vaticanul să publice numele abuzatorilor şi dosarele lor, peste 3 mii, explică bărbaţii.

Documentele sunt secretizate.

Cei cinci reclamanţi, dintre care trei nu au vorbit niciodată în public, îşi vor explica demersul în cadrul unei conferinţe de presă, marţi, în statul Minnesota.
Procesul este ultimul dintr-o serie lungă de acţiuni în instanţă deschise de presupuse victim ale preoţilor.
Anul trecut, o anchetă a procuraturii din Pennsylvania a arătat că peste 300 de “preoţi prădători” au abuzat el puţin o mie de copii.