Confidenţialitate

Cimitirul evreiesc din Ploiești a fost vandalizat de cinci adolescenți

Cinci tineri cu vârste între 16 şi 24 de ani sunt cercetaţi pentru vandalizarea mai multor monumente funerare din Cimitirul Evreiesc din Ploiești. Acțiunea acestora nu ar avea legătură cu acțiuni antisemite, potrivit reprezentanților Poliției Prahova.

Cimitirul evreiesc din Ploieşti a fost vandalizat în noaptea de sâmbătă spre duminică, mai multe pietre funerare fiind dărâmate sau distruse.

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, afirma, într-o postare pe Facebook, că distrugerea unor monumente funerare ridicate în memoria unor persoane care nu mai sunt reprezintă unul dintre „cele mai abjecte acte posibile”.

„Un cimitir evreiesc a fost vandalizat. Aproape 20 de pietre funerare au fost dărmate sau distruse. Din nou. Unul dintre cele mai abjecte acte posibile, de data aceasta în Ploieşti. Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte, pentru atacurile îndreptate împotriva memoriei unor oameni care nu mai sunt printre noi? Ura şi prostia, în cele mai mizerabile şi absurde forme sunt singurele explicaţii pe care le întrevăd pentru această crimă. Fiecare piatră funerară dărmată este o mărturie. Din nou. PS.: Sunt curios. Oare a fost de vină vântul puternic sau tradiţionalii copii minori?”, a scris Silviu Vexler.

Foto: Facebook/Maia Morgenstern