Confidenţialitate

Chișinău: Parlamentele României și Republicii Moldova au adoptat o declarație comună

Parlamentele României și Republicii Moldova s-au întrunit astăzi, în premieră, într-o ședință comună care a avut loc la Chișinău.

La reuniune a participat și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Cele două foruri legislative au adoptat o declarație comună – transmite corespondentul Europa Fm Cristian Citre.

Ședința comună a celor două foruri legislative, de la București și Chișinău, a avut loc la o zi după ce Comisia Europeană a dat undă verde pentru acordarea Republicii Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE și cu mai puțin de o săptămână înainte de o decizie a finală în acest sens din partea șefilor de stat și de guvern ai Uniunii.

Parcursul european al Republicii Moldova și sprijinul constant și fără rezerve al României a fost și tema centrală a reuniunii de la Chișinău.

Prezenți la eveniment, alături de aproximativ o sută de senatori și deputați de la București, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu au reiterat sprijinul necondiționat al tuturor forțelor politice din România pentru integrarea Moldovei în UE.

”Contăm în acest drum pe sprijinul și ajutorul României”, a spus și președinta Maia Sandu, prezentă la ședința comună a celor două parlamente.

La final a fost adoptată și o declarație comună  a forurilor legislative de la București și Chișinău, ale cărei principale prevederi vizează colaborarea mai ales în domeniul economic între România și Republica Moldova și intensificarea investițiilor în țara vecină.

România a fost mereu alături de Republica Moldova, în parcursul ei spre Uniunea Europeană, chiar și atunci când alte state membre au fost sceptice. Iar pentru asta vă mulțumesc – a declarat Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, în ședința comună a parlamentelor de la București și Chișinău.

El a reamintit, însă, că și acum există unele blocaje.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Legătura specială dintre România și Republica Moldova a fost amintită și de președintele Camerei Deputaților de la București, Marcel Ciolacu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a subliniat, la rândul său, că viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ședința de la Chișinău are loc cu doar câteva zile înaintea Consiliului European de la Bruxelles, care urmează să se pronunţe asupra cererii Republicii Moldova de a primi statutul de candidat la Uniunea Europeană. La finalul întâlnirii a fost adoptată o declaraţie comună de susţinere fermă a unui răspuns favorabil pentru Republica Moldova.