Confidenţialitate

China: Noul val de Covid-19 dă peste cap aprovizionarea cu mărfuri. Jumătate din locuitorii capitalei prezintă simptome de infecție

În China, noul val de COVID-19 creează probleme în aprovizionarea populației și a firmelor. Multe fabrici au rămas fără personal, deoarece angajații s-au îmbolnăvit, iar printre cei diagnosticați cu coroanvirus e află foarte mulți șoferi de camion. China a renunțat recent la politica zero COVID și acum le permite și celor cu simptome să meargă la lucru.

Cele mai multe cazuri de COVID-19 sunt în capitala Beijing, unde peste jumătate din populația de 22 de milioane de locuitori e infectată.

Unii funcționari au început să lucreze de acasă și multe fabrici au rămas fără angajați după ce aceștia s-au îmbolnăvit.

Patronii și directorii de întreprinderi spun că sunt perturbări mari ale producției și ale lanțurilor de aprovizionare, mai ales că s-au îmbolnăvit și foarte mulți șoferi de camioane, scrie Financial Times.

„Sunt îngrijorat că va trebui să închid fabrica”, spune șeful unei firme care produce circuite, după ce în ultimele zile doar 20% dintre angajați au venit la lucru, restul fiind bolnavi.

Companiile au fost lăsate fără nicio indicație din partea autorităților cu privire la modul în care să gestioneze creșterea bruscă a numărul de cazuri de COVID, așa că unii mizează pe relaxare totală, fără carantină și teste COVID, alții au de gând să reintroducă sistemul de buclă închisă, adică muncitorii rămân să locuiască la locul de muncă și astfel evită îmbolăvirea, iar producția nu e afectată.

Varianta Omicron a început să facă ravagii în China, după ce la începutul lunii, autoritățile au renunțat la politica zero COVID.

Un singur caz de COVID ducea la izolarea la mii de oameni, dar de acum înainte angajații pot veni la lucru și dacă au simptome boală.

Foto: Shutterstock

Citește și: China relaxează restricțiile drastice anti-Covid, în urma protestelor din marile orașe