Confidenţialitate

China a început o serie de exerciții militare cu muniție reală foarte aproape de Taiwan. Autoritățile de pe insulă sunt în alertă maximă

Taiwanul este în alertă deoarece China a început o serie de exerciții militare, cu muniție reală, foarte aproape de insula pe care o consideră teritoriul al său. Desfășurarea de forțe, anunțată în urmă cu câteva zile, vine ca răspuns la vizita făcută în urmă cu câteva zile de președinta Camerei Reprezentanților din Statele Unite, Nancy Pelosi. 

Exercițiile, în care se trag focuri de armă reale, au început în jurul orei locale 12 și au loc la mai puțin de 20 de kilometri de Taiwan, pe care China îl consideră teritoriul său, relatează BBC.

Mișcarea vine ca răspuns la vizita demnitarului american Nancy Pelosi, o vizită criticată dur de autoritățile chineze și catalogată drept o provocare majoră de către autoritățile chineze.

Anterior, ministerul apărării taiwanez a raportat că mai multe drone au zburat deasupra zonei insulelor Kinmen. Au fost trase rachete de semnalizare pentru a le alunga.

Potrivit Beijingului, exercițiile urmează să aibă loc pe mare și vor include trageri cu muniție reală.

Taiwanul acuză exercițiile echivalează cu o blocadă maritimă și aeriană, în timp ce SUA spune că gestul este un de iresponsabilitate din partea Chinei.

Beijingul a condamnat vizita președintei Camerei Reprezentaților SUA în Taiwan.

Ministrul de externe chinez a catalogat vizita ca fiind una „șocantă” și l-a avertizat pe ambasadorul Staelor Unite în China, pe care l-a convocat pentru explicații, că vor exista consecințe grave în urma vizitei lui Pelosi.

Citește și: Vizita lui Nancy Pelosi în Taipei: China pornește 6 zile de exerciții militare în jurul Taiwanului. Rusia reacționează prin vocea lui Lavrov

Foto: Shutterstock