Confidenţialitate

Charles Michel: UE ar fi mai sigură dacă România ar intra în Schengen. România a îndeplinit toate obligațiunile necesare pentru aderare | VIDEO

Charles Michel – președintele Consiliului European (CE) – și președintele României – Klaus Iohannis – au susținut luni, 27 martie 2023, o conferință de presă comună la București. Întrebat despre aderarea României la Spațiul Schengen, Klaus Iohannis a subliniat că negocierile sunt un „proces complicat”, dar „aderarea la Schengen rămâne în continuare un obiectiv național și suntem cu toții implicați pentru a ajunge la acest rezultat”. „Sunt convins că Uniunea Europeană ar fi mai sigură dacă România ar intra în Schengen”, a adăugat președintele Consiliului European.

„Aderarea la Schengen rămâne un obiectiv național și suntem toți foarte implicați pentru a ajunge la acest rezultat. Este un proces complicat de negociere. În mod paradoxal, noi nu trebuie să demonstrăm că suntem pregătiți. România este pregătită și îndeplinește toate condițiile.

Avem o opoziție din partea Austriei, care nu este legată de România, ci de migrație. Asta face întreaga negociere foarte complicată fiindcă noi nu trebuie să dovedim nimic, toată lumea a înțeles că suntem pregătiți, însă avem o situație legată de migrație la nivel.

Noi putem să gestionăm migrația care ar veni prin zona noastră și o facem foarte bine. Avem un proiect pilot la granița dintre România și Serbia pentru a arăta cum se poate gestiona eficient”, a declarat luni președintele României.

Charles Michel, președintele Consiliului European: „Este clar pentru mine că România a îndeplinit toate obligațiunile necesare pentru a adera la Schengen”

„Sunt convins că Uniunea Europeană ar fi mai sigură dacă România ar intra în Schengen. Este clar pentru mine că România a îndeplinit toate obligațiunile necesare pentru a adera și sper că se va obține o soluție și o să fac tot ce pot eu pentru a atinge acest obiectiv cât mai curând.

Aș vrea să pot să spun oamenilor din România că există sprijin la nivel european pentru ca România să adere la Schengen cât mai curând. Este adevărat că migrația este o provocare la nivelul Uniunii Europene”, a declarat Charles Michel la București.

Președintele Consiliului European, despre sprijinul acordat fermierilor români

„România a avut un rol important, un rol cheie, în stabilirea culoarelor de stabilitate pentru Ucraina”, a spus Charles Michel luni la București.

Mai mult decât atât, președintele Consiliului European a mai spus că „Sunt total de acord cu un sprijin mai mare pentru fermierii români”.

Sursa foto: Presidency

Citește și: Președintele CE într-o conferință comună cu președintele României: Sunt de acord cu un sprijin mai mare pentru fermierii români | VIDEO