Confidenţialitate

Arad: Contre politice între PNL și PSD după ce un zid al Cetăţii Medievale Şoimoş s-a prăbușit | GALERIE FOTO

Un zid al Cetăţii Medivale Şoimoş – din județul Arad – s-a prăbuşit, iar incidentul a devenit motiv de contre politice între PNL și PSD. Pe de altă parte, autorităţile locale din oraşul Lipova, unde se află Cetatea, vor amplasa indicatoare de atenționare în zonă și recomandă vizitatorilor să fie prudenţi şi să nu se apropie prea mult de ruine pentru a nu exista accidente.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Atestată documentar din 1278, Cetatea Șoimoș se află pe Valea Mureșului în orașul Lipova, din județul Arad. Ultimele acțiuni parțiale de conservare s-au făcut în anii 1970. De-a lungul timpului, Cetatea s-a aflat la primăria orașului Lipova, apoi, vreme de 10 ani, la Consiliul Județean pentru ca în cele din urmă să revină la primăria din Lipova.

Promisiuni au fost mai multe, dar restaurarea Cetății nu s-a mai produs, motiv pentru care prăbușirea zidului a devenit și subiect de contre politice între Consiliul Județean, coordonat de PNL, și primăria orașului Lipova, deținută de PSD.

„Bineînțeles că a devenit, Cetatea și centura orașului sunt două subiecte pe care Consiliul Județean și adversarii noștri politici le folosesc pentru că nu au ce să folosească altceva”, a spus primarul orașului Lipova – Florin Pera.

„Nu neapărat o contra politică, mai ales că o contră administrativă. Sunt localități din județul Arad care din nimic au făcut atracții turistice. (…) în acest oraș, unele dintre cele mai importante edificii culturale ale județului Arad, într-o stare de neimaginat”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Arad – Ionel Bulbuc.

Primăria va instala în zona Cetății plăcuţe de avertizare pentru turiști, ca să se evite accidentările, însă cei care ajung în zonă trebuie să fie prudenţi şi să nu se mai apropie foarte mult de ruine

Primăria are un proiect de restaurare și reconstrucție a 80% din Cetate, care este estimat la circa 40-50 de milioane de euro, dar autoritățile caută încă sursa din care să vină banii.

Numele Cetăţii este pus pe seama unei activităţi care i-ar fi adus faima în evul mediu – creşterea şoimilor.

Cetatea a fost deținută de-a lungul timpului și de familii regale ale vremii. În 1788, a fost părăsită oficial şi supusă demolărilor, iar din secolul al XIX-lea a intrat pe lista monumentelor protejate.

Sursa foto: Facebook / Cetatea Soimos

Citește și: Bogdan Glăvan, analist economic, despre creșterea inflației: „Principalul beneficiar al scumpirilor este chiar statul”. Soluția propusă de specialist | AUDIO