Confidenţialitate

Certificate false pentru teste COVID negative, vândute în toată Europa

Europol avertizează că în toată Europa se vând certificate false pentru teste COVID negative. Acestea se găsesc nu doar pe internet, ci și în gări și aeroporturi, susține Europol.

Un asemenea certificat ajunge să coste până la 300 de euro.

În țări precum Olanda, Franța, Spania și Marea Britanie, polițiștii au descoperit multe teste PCR false. Chiar luna aceasta, un bărbat a fost reținut pe aeroportul Luton din Londra, pentru că vindea teste contrafăcute pentru COVID, scrie The Guardian.

Și pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris, 7 persoane, cu vârste între 29 și 50 de ani, vindeau certificate falsificate pentru COVID la prețuri între 150 și 300 de euro, cu mult peste cât a-i plăti dacă ți-ai face testul la un laborator. Cei 7 riscă să ajungă la închisoare și să plătească și amendă de peste 350.000 de euro, dacă vor fi condamnați.

În Olanda, tarifele pentru testele contrafăcute erau cuprinse între 50-60 de euro, iar autoritățile au avertizat și riscă închisoare nu doar cei care le vând, ci și cumpărătorii, dacă se dovedește că erau infectați și au transmis virusul mai departe.

De multe ori, polițiștii au început ancheta, după ce laboratoarele de analize au avertizat că circulă teste contrafăcute cu numele lor și cu semnături falsificate ale unor medici adevărați.

Europol susține că astfel de teste contrafăcute pentru COVID sunt extrem de convingătoare și cere o mai mare vigilență din partea statelor europene.