Confidenţialitate

Centrul pentru Jurnalism Independent și CNA denunță derapajul AUR la adresa presei: Un pericol pentru democrație | AUDIO

Reacții dure după atacul de miercuri al partidului AUR la adresa presei. Centrul pentru Jurnalism Independent și Active Watch denunță derapajul. Atrag atenția că societățile democratice pot fi fisurate prin atacul la adresa presei.

Totul a pornit de la o postare pe Facebook a AUR, în care formațiunea îi invita pe oameni să menționeze cele mai toxice și false publicații de presă. “Începem noi: G4Media. Continuați voi”, se arăta în mesaj. Iar comentariile au început să curgă, în total aproape 4.000, cu tot felul de critici la adresa presei.

Printre primii care au reacționat au fost jurnaliștii de la G4Media. Dan Tăpălagă a vorbit de incitare la ură împotriva presei. Crede că publicația sa a fost luată în vizor pentru că a scris despre AUR că e un partid extremist.

Cristina Lupu, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, atrage atenția că astfel de liste negre fac în general demagogii pentru a-și mobiliza susținătorii:

„În cartea asta de căpătâi a extremiștilor, în momentul în care vrei să te poziționezi, lucrul cel mai important este să apeși pe diviziunile din societate și să identifici oameni pe care să-i arăți cu degetul și presa este întotdeauna unul dintre vinovații de serviciu, indiferent că vorbim de Turcia, de Orban sau chiar de Donald Trup. Reprezintă un pericol la adresa democrației pentru că, dacă îi faci pe oameni să creadă că presa este vinovată în ansamblul ei, că toată presa împrăștie minciuni, e mult mai ușor să duci în derizoriu toate materialele critice la adresa ta, făcute de jurnaliști.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Cristina Lupu mai spune că e important să nu comentăm la astfel de postări, pentru a nu le crește viralitatea, și să susținem jurnaliștii care-și fac treaba onest:

„E important să sprijinim jurnalismul, să-l sprijinim plătind pentru conținut și în al doilea rând ar trebui să le mai spunem din când în când jurnaliștilor pe care îi urmărim că munca lor e importantă, mai ales în perioada următoare, când lucrurile vor fi deja din ce în ce mai toxice. În spațiul public avem nevoie de jurnaliști cărora să nu le fie frică, să facă materiale critice, să nu le fie frică să pună lucrurile în context, să nu le fie frică să aducă informații în spațiul public de care noi avem nevoie. Dacă jurnaliștii sunt reduși la tăcere, dacă jurnaliștilor li se face frică prin hărțuirea asta la care suntem ei supuși, noi, cetățenii, vom rămâne mult mai puțin informați.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și Organizația Active Watch a reacționat pe Facebook. A scris că strategia AUR de a instiga la crearea unei liste negre a instituțiilor de presă e similară cu cele folosite de regimurile dictatoriale și autoritare din secolul trecut.

Le-a cerut celor de la AUR să șteargă postarea. Acest lucru nu s-a întâmplat. Ba mai mult, formațiunea a revenit cu un mesaj pe Facebook în care ataca postul de televiziune Digi24, sub pretextul că publicul l-ar fi desemnat cea mai toxică și falsă instituție mass-media.

Reacție și din CNA, după atacul AUR la presă. Pentru Europa FM, membrul CNA Mircea Toma condamnă, de asemenea, ieșirea celor din partidul lui George Simion.

Toma, fost jurnalist și președinte al ONG-ului Active Watch, spune că prin ieșirea „în decor” se vrea „erodarea valorilor democratice”.

„Au ales ziua de 26 ianuarie să iasă cu această poveste. Au înțeles să comemoreze ziua dictatorului Ceaușescu cu un atac la adresa democrației, respectiv a vehiculului ei cel mai prețios, presa. Ceea ce se petrece este o construcție care se face din pași bine calculați de erodare a valorilor democratice”, spune Toma.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În exclusivitate la Europa FM, Mircea Toma anunță că și CNA-ul emite o poziție oficială în orele următoate, în care va condamna atacul AUR la presă.

Mircea Toma mai explică și ce ar fi de făcut într-un astfel de caz. Societatea civilă are un cuvânt important de spus, explică fostul jurnalist.

„Mi se pare că cel mai dmeocratic mod de răspuns, dincolo de faptul că noi comunicăm despre asta, solidarizarea jurnaliștilor mi se pare un element cheie. Parlamentul ar trebui să reacționeze,  societatea civilă trebuie să fie vie și să urmărească pas cu pas derapajele acestui partid și noi ziariștii pe de o parte monitorizare și pe de altă parte să-i expunem cât mai ferm, să-i punem în situația să-și asume poziția”, conchide membrul CNA.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Ani Sandu

Inquam Photos / George Calin

Citește și: 81% dintre cetățenii UE spun că sunt fericiți să traiască în comunitatea celor 27 de state. Părerea românilor diferă | AUDIO