Confidenţialitate

Centrul de Investigații Media: Ministerul Muncii știa din noiembrie 2021 despre posibilele rele tratamente dintr-unul dintre centrele din Ilfov | AUDIO

O nouă zi de dezvăluiri ale Centrului de Investigații Media îl are ca subiect pe ministrul demisionar al Muncii. Ziariștii Ovidiu Vanghele și Bianca Albu demonstrează cu documente că în scandalul azilelor din Ilfov Ministerul condus de Marius Budăi a mințit când a anunțat – la opt zile de la percheziția DIICOT – că a aflat de situație abia în urma sesizărilor făcute de vecinii respectivului centru în iulie anul trecut.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Conform documentelor obținute de Centrul de Investigații Media și Buletin de București, Ministerul Muncii aflase oficial cu 9 luni înainte despre posibilele rele tratamente dintr-unul dintre centrele din Ilfov.

Chiar pe 25 noiembrie 2021, în ziua în care Marius Budăi a fost instalat ministru, la Minister a fost înregistrat un memoriu prin care vecinii Centrului Sfântul „Gabriel cel Viteaz” din Pipera reclamau condițiile inumane în care erau ținuți beneficiarii și faptul că, din demisolul unde erau cazate persoane cu dizabilități mintal, „se auzeau țipete, gemete, zgomote de altercații”.

Era, de fapt, o revenire la o petiție din octombrie, când primiseră răspunsul că totul e în regulă. După două luni, funcționarii din subordinea lui Marius Budăi le-au răspuns petiționarilor clasându-le petiția.

Exasperați de ceea ce vedeau la câțiva metri de ei, din 17 ianuarie 2022 până în martie același an, vecinii centrului, asistați de avocat, au continuat să trimită reclamații. Au fost luați în serios doar în iunie, de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, ai cărei inspectori au făcut un control și au dat termene clare de conformare pentru fiecare dintre neregulile găsite.

S–a considerat că totul a fost remediat în baza unor poze trimise chiar de la cel controlat, Ștefan Godei, arată investigația de presă. Vecinii nu au renunțat și, în 27 iulie 2022, au scris din nou Ministerului Muncii.

Acesta este actul prin care fostul ministru Marius Budăi susține că a aflat despre cele întîmplate, însă chiar în respectivul document petenții scriau că, „deși au adus la cunoștință în repetate rânduri situația revoltătoare din imobilul în care funcționează Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz, nu s-a luat nici o măsură”.

Citește întreaga anchetă a Centrului de Investigații Media aici: Toți știau. Episodul 3: Minciuna lui Budăi

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Lucian Romașcanu, despre Gabriela Firea în contextul căminelor de vârstnici: „Este datoria oricărui om politic să clarifice lucrurile care sunt discutate în spațiul public” | AUDIO