Centrele de transplant din țară vor fi verificate de experți străini

 

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunțat că o comisie formată din specialiști europeni va veni în România luna viitoare.

Verificările se fac după ce ministrul s-a arătat îngrijorat de modul în care a fost acreditat centrul de transplant de la Spitalul Sfânta Maria din Capitală.

Miercuri, ar urma să fie prezentat raportul Corpului de control, care se referă la mai multe acreditări şi la activitatea Agenţiei Naţionale de Transplant.

Cu siguranţă, dorim transplant de plămân în România, dar, dacă avem îndoieli asupra siguranţei pacientului, nu facem. Nu cred că orgoliul profesional şi pretenţiile politice trebuie să primeze în faţa siguranţei pacientului. De aceea, experţii din patru centre majore din Europa vor veni la Bucureşti în 8-9 decembrie”, a declarat Ministrul Sănătății,  Vlad Voiculescu.

Ministrul a mai spus că este îngrijorat de modul în care a fost acreditat spitalul Sfânta Maria.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

         ”Nu ştiu acum a fost acreditat un centru de transplant pulmonar în care nu lucrează full time un expert permanent pentru transplant’, a mai spus Voiculescu.

          Potrivit ministrului, există un acord semnat de Agenţia Naţională de Transplant şi Eurotransplant, care garantează că pacienţii români pot beneficia de transplant acolo unde este nevoie. El a adăugat că, în acest moment, prin acordul cu Eurotransplant, România pune la dispoziţie plămâni, dar nu primeşte nimic înapoi.

Managerul spitalului Sfânta Maria, Narcis Copcă, a declara că Ministrul Sănătății este obligat să plătească intervențiile de transplant pulmonar. Mai mult, el il acuza pe ministrul Vlad Voiculescu de moartea unui pacient aflat pe lista de așteptare pentru că opus intervenției. Potrivit lui Copcă, centrul de transplant corespunde standardelor europene, cu echipamente moderne de ultimă generaţie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS