Confidenţialitate

UPDATE. Centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată total de la rețea, în urma unui incendiu. Sistemele funcționează normal, spun oficiali ucraineni

UPDATE. Rețeaua electrică de la centrala nucleară de la Zaporojie a fost restabilită, dar reactoarele rămân în continuare deconectate de la aceasta, relatează The Guardian.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost deconectată total de la rețea, după ce liniile electrice au fost avariate de un incediu. Sistemele de securitate ale centralei funcționează normal, afirmă oficiali ucraineni.

Ultimele două reactoare aflate în funcțiune la centrala nucleară de la Zaporojie au fost oprite, anunță operatorul ucrainean din domeniul energiei nucleare Energoatom.

Decizia a fost luată după ce liniile electrice au fost avariate de un incendiu izbucnit în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, vizată de numeroase bombardamente în ultimele săptămâni.

Atât Kievul, cât și Moscova se acuză reciproc pentru atacuri.

Cele mai recente acuzații au fost făcute joi de ministerul rus al apărării prin vocea purtătorului de cuvânt Igor Konașenkov, care a spus că armata ucraineană a lovit de șapte ori cu arme de mare calibru zona centralei.

Pe de altă parte, după deconectarea totală de la rețeaua electrică, oficialii ucraineni au spus că „acțiunile agresorilor”, cu referire la Rusia, au provocat oprirea celor două reactoare.

Energoatom dă asigurări că sistemele de securitate ale centralei funcționează normal și se încearcă reconectarea unuia dintre reactoare la rețea.

Între timp, Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, spune că există un acord de principiu pentru o inspecție a oficialilor ONU la centrală. În negocieri este implicată și Franța.

Nu putem spune că este un accident nuclear, spune Grossi.

Citește și: Rusia ar intenționa să oprească blocurile de energie ale centralei de la Zaporojie și să le deconecteze de la rețeaua electrică, susține Kievul

Foto: Shuttestock