Confidenţialitate

Peste 40 de state, inclusiv România, cer retragerea imediată a trupelor rusești de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina

Uniunea Europeană și zeci de țări, printre care și România, cer retragerea imediată a trupelor rusești de la centrala nucleară Zaporojie. Obuze de artilerie au lovit ieri oraşul ucrainean Energodar, aflat vizavi de complexul nuclear. Moscova și Kievul se acuză reciproc. Între timp, forțele rusești bombardează regiunea Donețk din estul Ucrainei. 

Staţionarea personalului militar şi a armelor ruseşti la instalaţia nucleară este inacceptabilă, se arată într-o declaraţie comună semnată, printre alții de Australia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Ungaria, Italia, România, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Moscovei i se cere retragerea imediată a trupelor de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina.

Duminică, obuze de artilerie au lovit din nou oraşul ucrainean Energodar, aflat în apropiere de complexul nuclear. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamente şi amândouă au raportat că un civil a fost ucis.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, care este ocupată de trupele ruseşti din martie, este supusă bombardamentelor de mai multe săptămâni.

Experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică urmează să inspecteze situl. Cu toate acestea, Naţiunile Unite, Rusia şi Ucraina nu pot ajunge la un acord cu privire la planificarea vizitei.

Între timp, forțele Moscovei bombardează regiunea ucraineană Donețk precum și mai multe orașe din sudul Ucrainei.

Forțele Kievului susțin că au respins cele mai multe încercări ale rușilor de a avansa în orașele din estul țării.

Citește și: Momentul exploziei de la baza militară aeriană rusească din vestul Crimeei | VIDEO

Foto: Shuttestock