Confidenţialitate

Cele mai mici salarii medii anuale din UE, în Bulgaria, Ungaria și România. Peste 31% din angajații români au pe contract salariul minim

România, Bulgaria și Ungaria au cele mai mici salarii medii anuale din Uniunea Europeană, arată o analiză a Institutului European de Statistică, Eurostat. În același timp, România este țara din UE cu a doua cea mai mare disparitate a salariilor. Aproape două milioane de români sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

Cifrele Eurostat arată că, în 2021, salariul mediu anual în Uniunea Europeană era de 33.500 euro.

În România a fost de 13.000 de euro anual. Mai puțin decât românii au bulgarii și ungurii. Respectiv, 10.300 și 12.600 de euro salariu mediu anual.

Cel mai bine plătiți europeni au fost, în ordine locuitorii din Luxembrug, Danemarca și Irlanda, cu un salariu mediu anual de 72.200, 63.300 și, respective 50.000 de euro.

Totodată, potrivit Eurostat, România este țara din UE cu a doua cea mai mare diferență între cele mai mici și cele mai mari salarii.

Unul din 3 români câștigă la nivelul salariului minim și chiar dacă ponderea a mai scăzut în ultimii ani, avem în continuare mulți angajați cu salarii mici. În România, procentul contractelor de muncă remunerate cu salariul minim este de peste 31%.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Efectele creșterii salariului minim: Grilele se vor schimba, spun patronatele. Și alți angajați vor cere majorări, cu riscuri mari pentru firme | AUDIO