Confidenţialitate

Oana Țoiu: A lega creșterea salarială din învățământ de note nu este utilă. Alocarea de resurse trebuie legată de progres. Contează foarte mult de unde iei un copil și unde îl duci | VIDEO

Oana Țoiu, deputat USR, și Daniela Vișoianu, expert în politici publice în domeniul educației, au fost invitatele lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”. Oana Țoiu spune că a lega creșterea salarială de note în învățământ nu este o idee tocmai bună pentru că „România are nevoie de educație în toate comunitățile”. Ea subliniază faptul că marele risc de țară actual este analfabetismului funcțional.

„Eu nu sunt unul dintre fanii legării salarizării sau compensației financiare cu notele. Principalul motiv este că România are nevoie de educație în toate comunitățile, pentru toate categoriile ei de copii. Marele risc de țară, dacă mă întrebați pe mine, este în acest moment rata analfabetismului funcțional. Și atunci, a lega performanța de note poate să genereze efecte neașteptate. Și s-a întâmplat, de exemplu, într-o comunitate din Ilfov să fie copii rugați să nu vină la bacalaureat pentru că poate pică, poate nu iau o notă suficient de bună și atunci scade percepția performanței profesorului și a școlii. Inclusiv din partea financiară am reticențe mari față de tipul acesta de abordare. Pe ce cred că trebuie să fie legată alocarea de resurse este pe progres. Contează foarte mult de unde iei un copil și unde îl duci. Nu doar partea de olimpiade – care, sigur, sunt și ele extrem de importante”, a explicat Oana Țoiu la Europa FM.

„Din discuțiile pe care le-am avut noi în ultimele trei zile pe buget, sunt lucruri care pot susține procesul educațional din afara procesului educațional: transportul, de exemplu. […] Unul din amendamentele care a trecut în dezbateri este susținerea autorităților locale pentru transportul gratuit al elevilor. Transportul județean are nevoie de același tip de sprijin.

Devine la un moment dat greu de susținut de familiile cu venituri reduse. Afectează și soarta pensionarilor – pentru că bugetul de pensii al acestei țări este în discuție în ceea ce privește ce luăm din el. Dar trebuie să ne uităm cu mai mare responsabilitate la ce intră în acel buget: contribuțiile angajaților – cu cât angajații sunt mai educați, cu atât au și antreprenorii cu cine lucra pentru a produce valoare adăugată mai mare și dau mai mult înapoi în bugetul respectiv. Faptul că noi avem un risc uriaș pe educație în momentul acesta se transferă într-un risc uriaș structural pe piața forței de muncă și pe bugetul de stat în zona contribuțiilor sociale”, a mai explicat Oana Țoiu.

Daniela Vișoianu: Pentru politicieni nu este de interes. Nu resimt acest pericol

„Pe ei nu are cum să-i intereseze. Trebuie să lămurim lucrul acesta. Poți să acționezi asupra unui pericol pe care îl resimți, ori politica este mult despre aici și acum. Pentru generația care este acum în capacitate și putere să ia decizie, acest pericol că cineva nu le-ar putea plăti pensiile – care vor fi probabil speciale, pentru că vor avea grijă să se ocupe de asta, nu este un semnal de alarmă.

Este un semnal de alarmă pentru familiile care au copii în școală și care resimt financiar semnificativ presiunea de a suplimenta finanțarea pentru educație. Ceea ce nu dă statul trebuie să facă ei, iar bătălia critică este pe timpul copiilor”, a spus Daniela Vișoianu.

Urmărește întreaga emisiune „Academia Europa FM” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: O dilemă gramaticală a limbii sanscrite, motiv de intrigă pentru cercetători timp de secole întregi, descifrată de un student la Cambridge. „Descoperirea va revoluționa studiul sanscritei”