Cele mai importante 10 cântece ale lui David Bowie – VIDEO

Celebrul cântăreţ britanic David Bowie a încetat din viaţă, duminică, la vârsta de 69 de ani, după o bătălie de 18 luni cu cancerul.

David Bowie a murit liniştit, astăzi, înconjurat de familia sa, după o curajoasă luptă de 18 luni cu cancerul”, au anunţat ieri reprezentanţii lui David Bowie, pe contul oficial de Facebook al artistului.

Cel de-al 28-lea material discografic al artistului britanic, “Blackstar” a fost lansat pe 8 ianuarie, în ziua în care a împlinit 69 de ani. Albumul reprezintă încă o dovadă a stilului său inovator și se bucură de recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate.

David Bowie s-a născut pe 8 ianuarie 1947, la Londra, având o cariera care s-a întins pe mai mult de 50 de ani. Este considerat o legenda a rock ‘n’ roll-ului, un artist complex şi inovator care s-a reinventat de multe ori de-a lungul anilor. Artistul nu a revoluționat doar muzica, ci și pictura, moda, literatura, cinematografia și teatrul.

Revista britanică The Telegraph a realizat un top al celor mai importante cântece ale lui David Bowie.

1.“Black Country Rock“, cântec scris de David Bowie în stilul blues-rock în 1970, aparţine albumului  “The Man Who Sold the World” care s-a lansat pe 20 noiembrie 1970 în SUA, iar câteva luni mai târziu, în aprilie 1971, în Marea Britanie.

2.”Andy Warhol” este un cântec scris de David Bowie în 1971 şi inclus pe albumul “Hunky Dory”. Piesa vorbeşte despre artistul Andy Warhol, personalitate a curentului artistic cunoscut ca Pop Art din Statele Unite şi care a reprezentat o inspiraţie pentru David Bowie.

3.”Life on Mars“, sau (Is There) Life on Mars?” este integrat pe albumul “Hunky Dory” din 1971. Criticii de specialitate au calificat piesa “Life on Marsdrept “o îmbinare între un musical de pe Broadway şi o pictură de-ale lui Salvador Dalí”. Lansat ca single în 1973, Life on Mars” a urcat pe locul trei în topurile din Marea Britanie, unde a rămas timp de treisprezece săptămâni.

4.”Moonage Daydream” a fost scris în 1971. Iniţial, cântecul a fost lansat alături de trupa Arnold Corns. O nouă versiune a piesei, înregistrată de David Bowie împreună cu formaţia The Spiders from Mars, a fost inclusă în 1972 pe albumul “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”.

5.”Fame” este o  piesă compusă de David Bowie în 1975, care a urcat pe locul 1 în topul Billboard Hot 100 al aceluiaşi an.

6.”Wild Is the Wind” este un cover al piesei compuse de Dimitri Tiomkin şi Ned Washington. “Wild Is the Wind” a fost interpretată de mai mulţi artişti, inclusiv de Nina Simone. David Bowie, un admirator al stilului cântăreţei, a hotărât să interpreteze piesa după ce a întâlnit-o pe artistă în Los Angeles.

7.”Sound and Vision” apare pe albumul “Low” din 1977. Piesa a fost folosită ca soundtrack pentru trailerele postului BBC.

8.”Heroes” a fost compus în colaborare cu Brian Eno în 1977. Deşi la momentul lansării nu a reprezentat un mare succes, astăzi este considerată una dintre cele mai bune piese ale lui David Bowie, devenită foarte cunoscută şi datorită faptului că apare în numeroase reclame.

9.”Sense of Doubt” este o piesă instrumentală scrisă de David Bowie în 1977 pentru albumul “Heroes”. Considerată drept o piesă misterioasă, Sense of Doubta fost folosită în filmul din 1981 “Christiane F”.

10.Space Oddity“, scris de David Bowie, a fost lansat ca single în iulie 1969 şi inclus pe albumul “David Bowie” din 1972. În anul 2013, cântecul a ajuns din nou în atenţia publicului, atunci când astronautul canadian Chris Hadfield a interpretat piesa în timp ce se afla la bordul Stației Spațiale Internaționale.