Confidenţialitate

Cel puțin zece persoane au fost spitalizate după furtuna din Istanbul

Cel puțin zece persoane au fost spitalizate, din care două sunt grav rănite, după furtuna violenta de noaptea trecută care a lovit orașul Istanbul, potrivit agenției private Dogan, citate de Agerpres.

Oraşul a fost paralizat de furtuna ce a durat numai 20 de minute. Numeroase trăsnete, dar şi grindină ce a atins în unele cazuri mărimea mingiilor de golf au afectat metropola turcă, provocând numeroase pagube.

Numeroase străzi au fost inundate, iar traficul rutier, dar şi cel naval, în Bosfor, au fost întrerupte pentru scurt timp.

Şaisprezece avioane cu destinaţia aeroportul Ataturk, din Istanbul, au fost deviate, scrie agenţia de presă Anadolu.

Municipalitatea, care a mobilizat peste 7.000 de persoane pentru a gestiona situaţia, a precizat într-un comunicat că aproximativ 230 de copaci au fost smulşi din rădăcini şi aproape 90 de acoperişuri au fost distruse în oraş.

De asemenea, trăsnetele au provocat câteva incendii, care au fost stinse repede.

Pe 18 iulie, capitala economică a Turciei a fost lovită deja de ploi abundent, care au provocat numeroase inundaţii, însă nu s-au soldat cu victime.

Furtuni și în România

În ultimele 24 de ore, pompierii militari au intervenit pentru înlăturarea urmărilor produse de vântul puternic şi ploile abundente în 13 localităţi din nouă judeţe ale ţării: Bacău, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Prahova, Tulcea şi Vrancea.

A fost evacuată apa din curţi, subsoluri şi locuinţe, au fost drumuri blocate de aluviuni şi copaci căzuţi, iar patru localităţi au avut probleme cu alimentarea cu energie electrică, arată un bilanţ al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

În continuare, sunt monitorizate atent judeţele aflate sub incidenţa atenţinărilor de vreme rea.

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi şi instabilitate atmosferică accentuată, de joi de la prânz până vineri, la ora 12.00, pentru judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa și Tulcea.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în sud-estul ţării se vor înregistra averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20-25 l/mp şi pe arii restrânse 50-60 l/mp.