Confidenţialitate

Cel mai scump ceai din lume

Cel mai scump sortiment de ceai costa, până acum câțiva ani, aproximativ 1.400 de dolari per gram.

Da Hong Pao, tradus prin “Marea Mantie Roșie”, este varietatea Camellia sinensis produsă în munții Wuyi din nord-vestul provinciei chineze Fujian, o zonă cu un trecut bogat în cultivarea ceaiului și desemnată în 1992 ca parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

În această regiune vulcanică solul este stâncos, iar plantele trebuie să își înfășoare rădăcinile în jurul rocilor pentru a găsi nutrienții și apa de care au nevoie. În munții Wuyi există doar 6 arbuști autentici Da Hong Pao, iar ceaiul obținut din aceștia a fost rar și scump, ceea ce a adus pentru Da Hong Pao titlul de cel mai scump ceai din lume.

Celebritatea acestui ceai a determinat autoritățile în anul 2007 să interzică culegerea liberă a frunzelor, pentru a permite plantei să se dezvolte. Anual, se produceau doar 400g de ceai din arbuștii originali, dar erau rezervate înalților demnitari chinezi sau străini.

În prezent, cele 6 plante-mamă antice nu mai produc ceai pentru comercializare, însă plantele lor descendente au fost cultivate în zone diferite ale muntelui și, în funcție de altitudine, de sol și de expunerea la soare, produc calități diferite.

Asta face ca producția să fie stimulată iar prețul să scadă dramatic, mai ales că celebrul Da Hong Pao poate fi găsit acum în amestecuri speciale tot din districtul Tianxin, din Munții Wuyi, la prețuri mult mai accesibile.

ILUSTRAȚIE: Manki Kim / Unsplash