Confidenţialitate

Cel mai controversat spot video despre referendum: ”Copiii referendumului” – VIDEO

Cel mai controversat spot video despre referendumul care ar putea să schimbe forma prin care este definită familia în Constituție a fost creat de o agenție de publicitate și urmărește construcția epică dintr-un celebru serial TV. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu abordarea din serial, spotul video este și mai șocant.

Spotul realizat de Papaya prezintă, ca în serialul ”The Handmaid’s Tale” (”Povestea Slujitoarei”), o societate distopică în care copiii sunt obligați să poarte uniforme de culoare roșie. Spotul despre referendumul pentru redefinirea familiei abundă de trimiteri la PSD și simbolurile partidului social-democrat, inclusiv un tablou având o foarte mare asemănare cu președintele PSD, Liviu Dragnea.

Serialul ”The Handmaid’s Tale” (”Povestea Slujitoarei”), difuzat de HBO, spune povestea unei femei care este nevoită să fie concubină în dictatura teocrată fundamentalistă din viitorul apropiat a Gileadului totalitar, teritoriu cunoscut anterior drept Statele Unite, și unde drepturile femeilor nu mai există.

Adaptată după romanul clasic omonim scris de Margaret Atwood, serialul spune povestea vieții din Gileadul distopic, o societate totalitară formată din fostele State Unite.

Confruntat cu dezastre naturale și o rată a natalității extrem de scăzută, Gilead este condus pe baza unui fundamentalism ciudat și militarizat marcat de revenirea la valorile tradiționale. Fiind una dintre puținele femei fertile rămase, Offred (Elisabeth Moss) este Slujitoare în gospodăria Comandantului, unde e sclavă sexuală într-o ultimă încercare disperată de a repopula lumea.

La finalul acestei săptămâni, pe 6 și 7 octombrie, românii trebuie să răspundă prin DA sau NU la următoarea întrebare: ”Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.

Concret, legea supusă votului prevede modificarea Constituției României pentru ca familia să nu mai fie definită ca uniunea între soți ci că ”familia se bazează pe căsătoria între un bărbat și o femeie”.

Referendumul va duce la modificarea actualei Constituții doar DACĂ vor merge la vot 5.481.280 de alegători, din care 4.567.734 vor pune ștampila pe „DA”.

Codul Familiei în prezent

“Problema căsătoriei între un bărbat şi o femeie” este deja legiferată în România prin  Codul Familiei. O definiție mai restrictivă a căsătoriei, identică cu cea care se dorește a fi introdusă în Constituția Rom#niei, există deja  în lege încă din anul 2009.

Referendumul privind redefinirea familiei în Constituția României va avea loc pe 6 şi 7 octombrie, între orele 7.00 şi 21.00.