Confidenţialitate

Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,7%. La începutul lui 2021, acesta era de 1,98% | AUDIO

O nouă creștere pentru indicele ROBOR la 3 luni, cel în funcție de care sunt calculate ratele la creditele în lei, care a ajuns marți la 3,07%.

Indicele ROBOR la 3 luni este folosit în calculul costului pentru creditele de consum în lei cu dobândă variabilă, luate înainte de mai 2019, atunci când a fost introdus indicele IRCC.

Indicele a ajuns marți la 3,07%. Dacă ar fi să facem o comparație la începutul anului trecut, aceste se situa la 1,98%.

Luni, Banca Centrală a decis să majoreze dobânda cheie la 2%, în încercarea de a stopa creșterea inflației, automat și a prețurilor.

Asta înseamnă rate mai mari pentru anumite credite, spune analistul economic Adrian Bența:

„Răspunsul este diferit, în funcție de ce contracte au semnat. În principiu, toate aceste dobânzi mai mari se vor reflecta în prețurile dobânzilor, dar dacă sunt împrumuturi semnate pe o dobândă fixă, pe o dobândă care nu este condiționată de dobânda de referință a BNR, atunci nu avem creșteri de rate. Dacă sunt alte tipuri de împrumuturi, care sunt condiționate direct de dobânda de referință a BNR, atunci ne așteptăm ca aceste rate să crească.”

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 3,20%.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Autor: Mihai Bucureșteanu

Citește și: România, pe primul loc în UE la cotele de proprietate. 96% din populație locuiește în locuințe deținute, nu închiriate