Confidenţialitate

Cei doi pompieri cercetați în dosarul Colectiv, trimiși în judecată de DNA

Cei doi foști angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență București au fost trimiși în judecată de procurorii DNA.

Antonina Radu și George Matei sunt acuzați de abuz în serviciu și uzurparea funcției.

În acest dosar s-au constituit 248 de părți civile, care cer daune de peste 200 de milioane de euro și 50 de milioane de lei, anunță DNA.

Cei doi foști angajați ai ISU București sunt acuzați că nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu privind autorizarea clubului Colectiv pentru prevenirea și apărarea împotriva incendiilor.

Antonina Radu și George Matei știau de existența clubului încă din 2014 și că localul nu avea aviz de securitate la incendiu.

Concret, procurorii DNA spun că aceștia au permis funcționarea clubului fără să aibă toate avizele necesare și nu au luat măsurile pentru intrarea în legalitate, deși au făcut mai multe deplasări la Colectiv.

Cei doi au produs Inspectoratului un prejudiciu de peste 12 mii de lei – e vorba de intervenția din seara de 30 octombrie.

”- crearea unui prejudiciu de 12.156,42 lei Inspectoratului General pentru Situații de Urgență – I.S.U. București Ilfov (reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenției în urma incendiului de la data de 30.10.2015, costuri constând în utilizarea autospecialelor de intervenție, precum și cheltuielile cu personalul implicat în intervenție),
– obținerea unui folos necuvenit în sumă de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. București (reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcționării până la data tragediei).”

În acest dosar s-au constituit părți civile de 248 persoane care au cerut daune de 212.474.000 euro și 51.240.315,8 lei.

”În cauză, s-a procedat la introducerea în calitate de parte responsabilă civilmente a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

Procurorii militari au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor într-un dosar distinct care are ca obiect, printre altele, modalitatea în care au fost încheiate mai multe contracte de sponsorizare la nivelul I.G.S.U., în legătură cu care există suspiciunea rezonabilă că au fost încălcate actele normative în vigoare cu privire la acest gen de activitate.

În cauză, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra a două imobile ce aparțin inculpaților Radu Antonia și Matei George Petrică.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar București.”, a mai anunțat DNA.

În noiembrie 2015, Antonina Radu şi George Matei au fost arestaţi preventiv, apoi plasaţi în arest la domiciliu până în luna martie, de atunci fiind cercetaţi sub control judiciar.

În decembrie 2015, cei doi au fost trimişi în judecată, însă, pe 15 februarie 2016, Curtea Militară de Apel Bucureşti a decis că procurorii trebuie să refacă rechizitoriul.

Judecătorii militari au constatat mai multe nereguli în legătură cu introducerea în dosar a părţilor vătămate şi încălcarea dreptului la apărare în cazul unuia dintre pompieri, Antonina Radu. În aceste condiții dosarul a fost retrimis la DNA.