Confidenţialitate

CEDO: Rusia e responsabilă pentru uciderea lui Alexander Litvinenko

Rusia este responsabilă pentru uciderea lui Alexander Litvinenko în 2006, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Fostul agent KGB a fost otrăvit la Londra si a murit la câteva săptămâni distanță.

În 2000, Alexander Litvinenko, fost agent KGB a fugit din Rusia și a făcut dezvăluiri despre serviciul secret rusesc. Era un aspru critic al lui Putin, după ce fost dat afară din serviciile secrete rusesti, acuzând că a fost pus să
Aleksandr Litvinenko, fost agent al KGB, apoi al FSB, să ia in calcul să asasineze un om de afaceri bogat.

6 ani mai târziu, a fost otrăvit după ce a băut ceai verde în care fusese pus poloniu. Spitalizat, a murit după câteva săptămâni de agonie.

Rusia a negat mereu că ar avea vreo implicare în otrăvire.

Ancheta CEDO s-a bazat pe investigatia britanică din 2016, care a concluzionat că probabil Putin a aprobat operațiunea serviciilor rusești din Londra.

Curtea Europeană a drepturilor omului subliniază că ‘există o puternică prezumţie’ că autorii otrăvirii, indicaţi de o anchetă britanică, ‘au acţionat în calitate de agenţi ai statului rus’. Fosta gardă de corp FSB Andrei Lugovoi și alt rus, Dmitri Kovtun, au desfășurat asasinatul ca parte a unei operațiuni ghidate probabil de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, succesorul KGB-ului sovietic.

În plus, Moscova nu a furnizat o explicaţie alternativă ‘satisfăcătoare şi convingătoare’, ‘nici nu a respins concluziile anchetei publice britanice’.

Judecătorii CEDO arată că autorităţile ruse ‘nu au desfăşurat o anchetă internă efectivă’ care să permită identificarea şi judecarea persoanelor ‘responsabile de asasinat’.

Prin decizia CEDO, Rusia este condamnată să achite văduvei lui Litvinenko 100.000 de euro pentru daune morale, o sumă deosebit de ridicată în raport cu jurisprundenţa Curţii de la Strasbourg.