Confidenţialitate

Cea mai importantă ploaie de stele a anului ajunge la punctul maxim

În fiecare an, curentul de meteori Perseide aduce un spectacol impresionant pe cerul nopții, iar în noaptea de 12 spre 13 august se va ajunge la punctul maxim. Curentul de meteori Perseide apare în fiecare an în prima jumătate a lunii august pe cerul nopții. Meteorii par a veni din dreptul constelației Perseus, de unde se împrăștie în toate direcțiile.

Perseidele constau din multe particule mici de praf, de mărimea unui bob de nisip, care au fost lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle. Pământul, în orbita sa în jurul soarelui, intersectează traiectoria cometei în fiecare an, la jumătatea lunii august, trecând astfel prin norul de particule lăsate de cometă.

La intrarea în atmosfera Pământului, particulele încep să ardă și dispar în maxim câteva secunde.

Cometa Swift-Tuttle este cel mai mare obiect cunoscut să treacă în mod repetat pe lângă Pământ. Nucleul să este de circa 26 kilometri lățime, iar ultima dată când a trecut pe lângă noi a fost în 1992, iar data următoare o vom vedea în 2126.

Când pot fi observați cel mai bine meteorii

Cel mai bun moment pentru observarea meteorilor este în a doua jumătate a nopții. În zonele des populate, și prin urmare intens luminate, se pot observa între 20 și 50 de Perseide pe oră. Maximul teoretic este de 100 până la 120 de meteori, la jumătatea lunii august, însă doar în zone fără poluare luminoasă.

Pentru a putea observa spectacolul în deplinătatea lui, trebuie să căutați un loc întunecat, fără poluare luminoasă. Cine locuiește în oraș, trebuie să meargă undeva la țară, departe de zonele locuite, ne sfătuiesc meteorologii de la Meteo & Radar. Cel mai bine pot fi observate de la munte, în zone înalte, cu puține păduri.

Prognoza meteo pentru Perseide

Vremea ne va ajuta anul acesta să observăm bine Perseidele din multe zone ale țării, mai ales până la miezul nopții, după care în centru și în sud vor apărea mai mulți nori. Zona cea mai propice pentru observarea meteorilor va fi în Dobrogea, unde există șansele cele mai mici ca cerul să fie acoperit în noaptea de 12 spre 13 august.

FOTO: Meteo & Radar