Confidenţialitate

Cea mai bătrână persoană din lume a împlinit 117 ani – VIDEO

Emma Morano, cea mai bătrână persoană din lume, a sărbătorit, marţi, împlinirea vârstei de 117 ani, în reşedinţa ei din Italia, potrivit Reuters.

Italianca este ultima persoană în viaţă pe Terra care s-a născut înainte de anul 1900. A venit pe lume pe 29 noiembrie 1899 în localitatea Civiasco, în regiunea Piedmont. 

Acum locuieşte într-un mic orăşel de pe coastă, la graniţa cu Elveţia. În ciuda vârstei sale înaintate, doctorii spun că femeia nu prezintă nicio problemă de sănătate.

Emma Morano susţine că secretul longevităţii sale constă în consumul zilnic de ouă, două fierte şi unul crud, foarte puţine legume, foarte puţine fructe şi un somn bun.

La finalul Primului Război Mondial, femeia a fost diagnosticată cu anemie, iar medicul ei de atunci i-a recomandat o dietă specială, bazată de ouă, dietă la care nu a renunţat nici până azi.

Italianca este separată de soţul ei din anul 1938. A decis să nu repete experienţa mariajului, în ciuda numărului mare de pretendenţi pe care i-a avut de-a lungul timpului. Emma, relatează tot New York Times, urăşte să fie dominată, iar renunţarea la un trăi conjugal i-a asigurat o viaţă liniştită, dovadă fiind şi vârstă înaintată la care a ajuns.

Emma Morano s-a retras din activitate târziu, la 75 de ani. A avut de-a lungul timpului, profesii diverse: a fost, printre altele, bucătar şi muncitor în fabrică.

La petrecerea organizată în onoarea ei de municipalitate, marţi, Emma Morano nu a fost însoţită de rude, deoarece toţi cei opt fraţi şi surori ai ei au murit.

Longevitatea ei ar putea avea şi cauze genetice, recunoaşte Emma Morano, deoarece mama ei a trăit până la vârsta de 91 de ani şi mai multe dintre surorile ei au atins chiar vârsta de 100 de ani.

Emma Morano a devenit în mod oficial cea mai vârstnică persoană din lume în luna mai, după decesul americancei Susannah Mushatt Jones.