Confidenţialitate

Ce sunt notele parfumurilor și ce înseamnă acestea (P)

Ai observat, cu siguranță, că un parfum își modifică mirosul, la un anumit interval de timp după pulverizare. Mai exact, după testare vei putea simți trei categorii majore de arome, care își lasă amprenta, fiecare în mod distinct.

Acest lucru se datorează notelor principale din care este alcătuit orice parfum. Dacă, la început, imediat după aplicarea pe piele vei simți miresmele cele mai ușoare și mai volatile, vei vedea că acestea sunt înlocuite treptat de unele mai bogate și mai persistente.

Din rândurile de mai jos vei afla mai multe detalii despre piramida olfactivă, și ce înseamnă notele caracteristice ale unui parfum.

Notele principale ale unui parfum: de vârf, medie și de bază

Atunci când te decizi să achiziționezi un parfum, trebuie să ai în vedere nu doar gama de arome din care acesta face parte – citrică, florală, orientală, fresh, fougère etc – ci și felul în care acestea se eliberează treptat, pe parcursul purtării sale.

Aceasta, deoarece întreaga compoziție sau familie olfactivă a unui parfum, mai exact componentele sale individuale, se grupează în jurul a trei note majore, sau principale.

Iată care sunt acestea și cum le poți distinge:

  • Notele de vârf ale parfumului

Notele de vârf, sau superioare, sunt cele pe care le simți imediat după pulverizare. Ele creează prima impresie, și reprezintă felul în care ”își face intrarea în scenă” un astfel de produs. Deci, dacă alegi un parfum fresh pentru bărbați spre exemplu, vei recunoaște între aceste arome unele ușor fructate sau citrice, precum cele de lămâie, bergamotă, iasomie, mandarin, sau chiar cardamom ori busuioc.

Cu toate acestea, notele de început sunt și cele mai volatile și se evaporă cel mai repede. Ele durează cel mai puțin, între 5 și maxim 30 de minute după aplicare.

  • Notele de mijloc ale unui parfum

Notele mediane sunt cel care alcătuiesc ”inima” unui parfum. Ele se eliberează în răstimp de 2-4 ore după aplicare. Acesta este însă și momentul în care parfumul își dezvăluie adevărata personalitate, mai exact caracterul și vocea sa distinctă.

Mai mult, acum este un prilej potrivit să-ți dai seama dacă aroma pe care o testezi este cea potrivită pentru tine. Notele mijlocii sunt mai persistente, și permit să stabilești mai ușor familia olfactivă. Printre componentele cel mai des întâlnite vei regăsi trandafirul, iasomia, lavanda, ylang-ylang, arome cu o dulceață discretă, înconjurată de finețe, și care se eliberează treptat.

  • Notele de la baza parfumului

Notele de bază ale unui parfum sunt bogate și complexe. Ele sunt pline de personalitate și semnificație, conferă persistență și profunzime, și conduc spre un ”deznodământ” memorabil.

Vei regăsi printre tonurile de bază arome orientale, lemnoase sau tămâioase, precum ambra, moscul, vanilia, nisipul, tonka, lemnul de santal sau de cedru. Acestea persistă asupra receptorilor olfactivi timp de mai multe ore.

Semnificația notelor unui parfum

Parfumul reprezintă, adesea, o extensie a personalității, o poate pune în valoare și poate influența considerabil starea de spirit. De aceea, este esențial felul în care alegi aromele potrivite pentru tine. Optează pentru unele diferite, în funcție de momentele zilei, dar și de ocaziile în care le porți.

Pentru ca un parfum să-și producă efectul maxim, este esențial însă să ții cont de principalele sale caracteristici, adică de familia olfactivă ce alcătuiește structura sa. Deși există și arome ”liniare”, a căror compoziție nu se modifică după aplicarea pe piele, cele mai multe dintre acestea sunt grupate în jurul celor trei note principale: de vârf, de mijloc și de bază. Toate aceste gradații diferite se combină în mod armonios, pentru a-i conferi acestuia personalitatea sa complexă.

Atunci când testezi un parfum, este foarte important să nu ”amesteci” aceste ”voci” distincte, adică să nu freci mâinile una de alta și să nu masezi porțiunea de piele unde îl aplici.

Doar în acest fel, întreaga succesiune de nuanțe și fiecare dintre aceste notele individuale ce îl compun se dezvăluie treptat, pentru a pune în valoare întregul buchet complex ce îi conferă individualitate, iar pe tine te va evidenția așa cum îți dorești.

Foto: pexels.com/Anastasia Shuraeva