Confidenţialitate

Ce spune legea, după demisia Guvernului?

Potrivit legii, după demisia Guvernului, președintele țării urmează să numească un premier interimar. Constituția spune că Executivul al cărui mandat a încetat prin demisia premierului îndeplinește numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până când noul Guvern depune jurământul.

 

Primul pas este ca șeful statului să ia act de demisia Executivului – lucru așteptat să se întâmple după ședința de la Palatul Victoria programată pentru ora 16.

După demisia premierului, până la formarea unui nou Guvern, președintele are atribuția de a desemna un prim-ministru interimar care îndeplinește numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, potrivit articloului 110 al Constituției.

Prevederea este completată prin legea 90/2001 care spune, la articolul 9, că președintele desemnează un alt membru al Guvernului ca premier interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului-ministru.

Importantă este însă și deciza coaliției, întrunită într-o ședință la această oră, după cum a anunțat chiar președintele PSD, Liviu Dragnea.

 

Există posibilitatea ca formula de coaliție care a susțint guvernul Ponta să nu mai reziste, ținând cont că liderul PSD Liviu Dragnea a spus că Victor Ponta și-a depus mandatul ca urmare a neasumarii de către parteneri  a unui alt mod de a face politică.

În cazul absenței unei majorități parlamentare sau a unei noi coaliții, partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, adică PSD, trebuie să propună un nou prim-ministru care să formeze un nou guvern. Dacă propunerea este respinsă de două ori, președintele poate cere dizolvarea Parlamentului.