Confidenţialitate

Lideri guvernamentali europeni și personalități ale opoziției ruse au reacționat după moartea lui Alexei Navalny

Liderul opoziției ruse Alexei Navalny a murit vineri, 16 februarie, în colonia penitenciară aflată la aproximativ 65 de kilometri la nord de Cercul Arctic, unde ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare. Imediat, lideri guvernamentali europeni și personalități ale opoziției ruse au reacționat la moartea sa, făcând declarații publice și transmițând condoleanțe.

UPDATE 15:42. Ministrul francez de Externe Stéphane Séjourné: „Navalny a plătit cu viața”

„Moartea liderului opoziției ruse în colonia penitenciară ne aminteşte realitatea regimului lui Vladimir Putin” – denunţă Parisul. Alexei Navalny „a plătit cu viaţa opoziţia faţă de un sistem de opresiune”, spune ministrul francez de Externe Stéphane Séjourné.

UPDATE. 15:37.  Volodimir Zelenski, despre moartea lui Navalny

„Este evident” că opozonatul rus „a fost ucis de Vladmir Putin”, a transmis si președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

UPDATE. 15:30. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre moartea lui Navalny

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a publicat un mesaj pe contul său de X, în care a scris că Vladimir Putin nu se teme de nimic mai mult decât de dezacordul venit din partea oamenilor din propriul stat.

„Profund mișcată și întristată de știrea morții lui Alexei Navalny. Putin nu se teme de nimic mai mult decât de dezacordul propriilor lui oameni. O reamintire sumbră despre ce reprezintă Putin și regimul lui. Să ne unim în lupta noastră pentru a proteja libertatea și siguranța celor care îndrăznesc să se ridice împotriva autocrației”, a scris președinta Comisiei Europene pe X.

UPDATE 15:15. Reacția lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, se declară „întristat și mișcat de rapoartele venite din Rusia”.

Moartea lui Navalny este o „veste teribilă”, afirmă premierul britanic Rishi Sunak, care spune că acesta „a dat dovadă de un curaj incredibil de-a lungul vieții sale”.

UPDATE 15:10. Cancelarul german Olaf Scholz și Ministrul de Externe ceh, Jan Lipavsky, despre decesul lui Navalny

Cancelarul german Olaf Scholz spune că activistul „a plătit cu viața pentru curajul său”.

Ministrul de Externe ceh, Jan Lipavsky a cerut lumii să „onoreze memoria” unui om „închis și torturat până la moarte pentru că l-a confruntat pe Putin”.

Știre inițială

Oameni politici și personalități ale opoziției ruse au transmis mesaje de condoleanțe, păreri de rău și concluzii după anunțul morții lui Alexei Navalny, vineri, 16 februarie, în colonia penitenciară din Siberia, unde își ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare.

 

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Armand Goșu, despre decesul lui Alexei Navalny, principalul opozant al lui Vladimir Putin: „Vorbim despre un regim criminal care l-a ucis, l-a asasinat în închisoare” | AUDIO