Confidenţialitate

Ce se întâmplă dacă face cineva injecție cu aer? | VIDEO

Ultimul ascultător care a intrat în direct la Piața Victoriei de luni a lansat ipoteza vaccinării anticovid a președintelui Klaus Iohannis cu aer sau ser fiziologic. Doar că procesul de intrare a aerului în orice arteră, precum și blocarea ulterioară a fluxului sanguin către creier sau inimă, se numește embolie aeriană.

Teoria conspirației enunțată de Constantin din Ploiești, ascultătorul care a susținut că în filmarea momentului vaccinării președintelui României în seringă ar fi fost aer, este una care este desființată de știință și de practica medicală.

Embolia gazoasă se poate  produce prin pătrunderea de aer sau gaze (O2, N2) în vase sau cord, în timpul unor intervenții chirurgicale, puncții intrapleurale, intraperitoneale, pneumotorax etc., fiind însoțită o morbiditate și o mortalitate destul de mare. Experimental s-a demonstrat că un volum mai mare de 50 de ml provoacă hipotensiune și tulburări de ritm, iar un volum de 200-300 de ml conduce către exitus (moarte).

Procedura administrării vaccinului anticovid a fost explicată de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, care a fost contactat de Republica.ro pentru a comenta ”teoria” care a căpătat tot mai multă popularitate în unele grupuri de Facebook.

”Vaccinul de la BioNTech-Pfizer necesită a fi diluat cu circa 1,8 mililitri de ser fiziologic, folosind o seringă de volum mare, de 3 ml, de pildă. Introducerea lichidului în fiola de vaccin conduce, bineînțeles, la creșterea presiunii din flaconul respectiv.

Și, pentru a compensa acest lucru, procedura prevede ca, utilizând aceeași seringă de volum mare, să se extragă din fiolă 1,8 ml de aer. Este extras doar aerul în exces. După egalizarea presiunii și extragere seringii, flaconul necesită a fi, printr-o tehnică blândă, agitat de 10 ori pentru a se omogeniza soluția, iar apoi se extrage, pe rând cu seringa de volum mic, de maximum 1 ml, care reprezintă, de fapt seringa de administrare, câte o doză de 0,3 ml.

Aceasta este doza administrată intramuscular, din flaconul deja reconstituit, unei persoane, iar seringa, evident, nu este goală”, a explicat pentru Republica.ro colonelul Valeriu Gheorghiță, medicul care coordonează campania de vaccinare anti-Covid în România.

Înregistrarea emisiunii Piața Victoriei, cu Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu

Înregistrarea vaccinării anti-COVID a președintelui Klaus Iohannis

Președintele Romaniei, Klaus Iohannis, s-a vaccinat anti-COVID, vineri, 15 ianuarie, la Centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Cu câteva zile în urmă, șeful statului declara că vaccinarea reprezintă singura soluţie de a ne relua în siguranţă toate activităţile care ne-au lipsit enorm în ultimul an.

”De succesul campaniei de vaccinare depind în egală măsură relansarea economică a economiei şi evitarea unor crize profunde, ale căror efecte pot lăsa urme adânci în societate, educaţie şi economie”, spunea președintele Klaus Iohannis.

Cum se pregătește vaccinul, explicat pas cu pas în prospect

Comirnaty (BioNTech-Pfizer) se administrează intramuscular după diluare, sub forma unei scheme cu 2 doze (a câte 0,3 ml), la un intervalde cel puțin 21 zile una de alta