Ce să-mi iau: plită electrică sau cu gaz, grătar pe cărbuni sau cu rocă vulcanică?

“Ce să-mi iau, plită electrică sau cu gaz, grătar pe cărbuni sau cu rocă vulcanică?”– o altă întrebare pe care chef Adi Hădean o aude frecvent și la care răspunde la Europa FM, în emisiunea Medium Rare, difuzată duminică de la ora 12.
”Dincolo de considerentele economice, întrebarea are alte două sensuri, respectiv: ce sursă de căldură mă va ajuta să gătesc mai ușor și ce sursă de căldură mă va ajuta să gătesc mai gustos.
Ca să răspund pe scurt: totul pleacă din mintea ta!
 Ca să răspund mai pe larg, dați-mi voie să vă spun că am gătit folosind electricitate, inducție, gaz, rocă vulcanică, lemn, cărbuni, căldură directă, căldură indirectă, foc deschis direct pe ingredient, cuptoare mai “deștepte” sau mai puțin sofisticate.  
Concluziile, sumarizate sunt mai jos:
sursa de căldură care ajută cel mai mult din punct de vedere psihologic este focul.
E mai ușor să controlezi ceea ce vezi. Intensitatea curentului electric sau a inducției electromagnetice sunt concepte prea abstracte, vizualizarea flăcării ne ajută să ajungem mai ușor la intensitatea dorită.
– cu puțină practică, inducția dă rezultate mai bune și mai rapide. E cea mai rapidă sursă de căldură pentru gătit dintre cele care se folosesc pe scară largă.
electricitatea e destul de leneșă când vine vorba de gătit și se pretează mai bine la cuptor decât la plită, se pretează mai bine la gătit încet decât la gătit rapid.