Ce presupune amânarea ratelor la bănci și ce variante au cei care vor să-și amâne creditele | AUDIO

Chiar dacă au mai solicitat o păsuire, persoanele fizice, dar și firmele pot face din nou acest lucru, cu condiția să nu fi depășit deja 9 luni de amânare a plăților, prevede un proiect al Ministerului Finanțelor.

Orice persoană care solicită amânarea ratelor la credite trebuie să știe că va plăti rate mai mari după ce se trece perioada în care i-au fost amânate plățile.

Irina Chițu este director al FinZoom.ro, un comparator bancar ce analizează produsele tuturor băncilor din România. Ea a calculat cu cât ar urma să crească, în medie, rata la credite, după ce se încheie perioada de suspendare a plății ratelor:

„Cu 6% mai mult la un credit de nevoi personale, timp de 5 ani și cu 13% mai mult la un credit ipotecar pe următorii 5 ani. Deci, plătești la un credit de nevoi personale 3 rate în plus pentru că ți-ai suspendat creditul, sau la un credit ipotecar plătești 6 rate în plus doar pentru că ai apelat la această suspendare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nemulțumiți de modul în care le-a fost calculată dobânda la credit, după amânarea ratelor, unii români s-au adresat deja Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul bancar.

Președintele Colegiului de Coordonare al acestui centru, Alexandru Păunescu:

„Amânarea la plată nu presupune ștergerea din scadențarul pe care l-au semnat, l-au convenit împreună cu banca ratelor, nu presupune înghețarea plății acestora, ci presupune o amânare a plății acestora. Dacă ați beneficiat deja de amânarea la plată pentru termenul de maximum 9 luni de zile, nu mai puteți apela la bancă pentru amânarea în continuare a ratelor. Această perioadă nu poate fi prelungită.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mult mai avantajoasă ar fi o negociere individuală cu banca sau prin intermediul unui conciliator, spune Irina Chițu de la Finzoom.ro:

„Banca poate să vină cu o soluție mai bună decât cea oferită de ordonanță. Au fost bănci care nu au calculat dobândă pe perioada suspendată, au ținut cont de problemele personale ale debitorilor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit proiectului Ministerului de Finanțe, vor putea cere amânarea ratelor la credite doar cei care dobedesc că le-au scăzut veniturile cu 25% în ultimele 3 luni, după ce au rămas fără loc de muncă, le-a fost diminuat salariul sau au intrat în șomaj tehnic.

Banca are la dispoziție 15 zile, dar nu mai târziu de 30 martie pentru a decide dacă aprobă sau nu amânarea ratelor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS