Confidenţialitate

Ce măsuri anti-COVID s-ar putea decide pentru limitarea dezastrului sanitar | AUDIO

Președintele Klaus Iohannis și alți 6 oficiali stabilesc astăzi măsurile ce vor fi adoptate în vederea limitări dezastrului sanitar. Este de așteptat să se impună certificatul verde în mai multe locuri publice, înclusiv la locurile de muncă ale funcționarilor, dar și restricții de circulație în weekend în localitățile cu incidențe mari, după cum au precizat pentru Europa FM, surse guvernamentale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Surse guvernamentale au precizat pentru postul nostru că măsurile vor fi ferme și se va recurge categoric la restricții de circulalație, cel puțin în weekend și sau zonale, în funcție de incidență.

Până la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, Ministerul Justiției trebuie să spună dacă măsurile pot fi impuse prin hotărâre de Guvern, cea mai simplă metodă, care poate fi adoptată în câteva ore.

Dacă restricțiile exced legii 55 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei, atunci se va adopta o nouă lege, de către Parlament, în procedură de urgență, au explicat aceleași surse guvernamentale pentru Europa FM.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a declarat la DiGi 24 că: „Este o uriașă nevoie de valorizare a certificatului verde”, iar documentul care dovedește vaccinarea, trecerea prin boală, sau faptul că cineva nu are Covid ar trebui să fie „pașaport de acces la muncă” în instituțiile publice.

Cseke Attila: „La serviciu, trecerea cât mai multor angajați în munca online este o măsură care poate fi avută în vedere”

La rândul său, ministrul Sănătății, Cseke Attila, a explicat la TVR, că autoritățile ar putea cere din nou angajatorilor să trimită salariații să lucreze de acasă. Întrebat dacă folosirea certificatelor COVID în anumite locuri ar putea fi una dintre măsuri, Cseke Attila a spus că: „Ar putea fi una dintre măsuri, așa cum ar putea fi o măsură și o diferențiere legat de zilele săptămânii. Am mai avut anumite măsuri care erau legate de sfârșitul săptămânii. La serviciu, trecerea cât mai multor angajați în munca online este o măsură care poate fi avută în vedere”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Președintele Klaus Iohannis a lăsat să se înțeleagă ieri, că și alte restricții, chiar nepopulare, ar putea fi adoptate.

„Este alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților. Fie că vorbim despre certificatul verde adoptat în regim de urgență de către Parlament sau de alte măsuri capabile să reducă pe termen scurt mobilitatea și interacțiunea umană. Nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma și pune în aplicare, indiferent cât de nepopulare ar părea”, a spus Klaus Iohannis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La întâlnirea de la ora 17.30 de la Palatul Cotroceni, vor participa premierul demis Florin Cîțu, miniștii Sănătății și de Interne, șeful DSU, coordonatorul campananiei de vaccinare și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Sursa Foto: Pixabay

Citește și: Rațiunea Zilei, de Cătălin Striblea: Ședință la Cotroceni privind noi restricții | VIDEO.