Confidenţialitate

Ce înseamnă smerenia? Explicația preotului Vasile Ioana | AUDIO

Preotul Vasile Ioana a fost invitat într-o ediție specială de Vinerea Mare a emisiunii România în Direct. Parohul bisericii „Sfântul Nicolae dintr-o zi” a spus că „Să știi că Iisus Hristos, când a venit pe Pământ, nu a venit pentru El, ci să ne salveze pe noi. Și noi, orice demers facem pentru alții este dumnezeiesc demersul”.

Preotul Vasile Ioana: „Doamne ajută, dragul meu Cătălin! Sunt bucuros că sunt aici pentru că și eu ascult, de multe ori, la miezul zilei când sunt prins în trafic. Eu spovedesc dimineața de devreme până pe la prâzn și apoi fug acasă, mă hrănesc, mă odihnesc puțin și de la 16:00 spovedesc din nou până noaptea. Și exact în timpul miezului zilei prind debate-uri la tine și te felicit pentru acuratețea echilibrului pe care îl ai, în sensul în care dacă omul de percepe de-o parte sau de alta a terminat”.

Preotul Vasile Ioana: Omul echidistant este iubit de toți

„Patriarhul Teoctist, bătrânul Patriarh, cel de dinainte de actualul Patriarh – eu i-am fost Diacon acelui minunat om – mi-a spus așa: <<Mă, Vasile, nu fi prost. Dacă ai să te duci dreapta are să te urască stânga. Dacă te duci în stânga, are să te urască dreapta. tu ca om de echilibru, în sus către Dumnezeu și dreapta și stânga te va iubi pentru că nu ai legătură cu dreapta și stânga, iar omul echidistant este iubit de toți – și pentru asta și pentru smerenie”, a spus preotul Vasile Ioana.

Preotul Vasile Ioana: „Să știi că Iisus Hristos, când a venit pe Pământ, nu a venit pentru El, ci să ne salveze pe noi”

Preotul Vasile Ioana: „Dacă ai fi mândru, nu ai putea accepta anumite lucruri. Deci semerenia și echidistanța te ajută să fii tu astăzi ceea ce ești: Cătălin Striblea”.

Preotul Vasile Ioana: „Smerenie înseamnă să fii ca și cum nu ai fi. Deci, acest debate pe care eu îl văd la Europa FM cu tine în cursul anului nu este despre tine, ci despre oameni și părerile lor. Dacă tu ai epata și ai ieși tu în față, atunci te-aș respinge dintr-un reflex firesc. De aceea, politicienii care sunt mândri și care este vorba doar despre ei, poporul are un senzor și-i respinge. Au fost premieri care au făcut lucruri bune pentru țară și poporul a zis <<Da, dar a fost mândru>>. Gata, s-a terminat. Adică, într-un cuvânt, s-a terminat cu ei: ei au ieșit din istorie”.

Cătălin Striblea: Echipa de la Europa FM și de la „România în Direct” consideră că povestea asta nu este despre noi, ci despre oamenii care sună la emisiune.

Preotul Vasile Ioana: „Asta este smerenia. Nu ați știut voi s-o numiți așa”.

Cătălin Striblea: Nu am știu nicio secundă.

Preotul Vasile Ioana: „Dar să știi că Iisus Hristos, când a venit pe Pământ, nu a venit pentru el, ci să ne salveze pe noi. Și noi, orice demers facem pentru alții este dumnezeiesc demersul. Uite, de exemplu, să crești un copil ca să fie ceva în societate. Să fie luminos, să fie bun. Să-i fie lui bine. Dacă-ți crești copilul pentru tine, ca să te îngrijească la bătrânețe e fail chestia asta. Tot ce faci pentru altul este dumnezeiesc”.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Preotul Vasile Ioana: „Nu venim la biserică să ne meargă mai bine. Este greșit. Noi în biserică asumăm crucea” | VIDEO