Confidenţialitate

Ce este reumatologia şi ce boli tratează medicul reumatolog

Fiecare ramură a medicinei este importantă și complexă. Fie că este vorba despre dureri localizate la nivelul articulațiilor, fie că este vorba despre o boală autoimună care afectează întreg organismul, medicul reumatolog este cel care diagnostichează și tratează astfel de probleme.

Dr. Anca Boca, medic specialist reumatolog, ne spune ce este reumatologia.

“Reumatologia este specialitatea medicală care se ocupă de diagnosticul şi îngrijirea bolilor şi tulburărilor funcţionale ale țesuturilor conjunctive și ale sistemului musculoscheletal, adică ale aparatului locomotor.

Printre bolile tratate de medicii reumatologi se numără bolile autoimune precum lupusul eritematos sistemic, sclerodermia, poliartrita reumatoidă sau spondilita anchilozantă. De asemenea, pe aceeași listă intră atât bolile degenerative ca artrozele periferice sau spondilozele, cât și bolile metabolice, precum guta.”

Când este necesar să ne adresăm medicului reumatolog?

“Atunci cand apar dureri sau tumefacții articulare, dureri musculare însoțite sau nu de scăderea forței musculare, dar și când apar eruptii la nivelul fetei sau când acestea sunt diseminate la nivelul trunchiului.

Printre motivele de prezentare la medicul reumatolog se află și îngroșarea pielii din cadrul sclerozei cutanate, dar și fenomenul Raynaud care reprezintă albirea, înroșirea și învinețirea extremităților la frig.”, spune medicul specialist reumatolog Anca Boca.