Confidenţialitate

Ce este fierul non-hemic și de ce avem nevoie de produse de origine vegetală? Mihaela Bilic explică | VIDEO

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în emisiunea „Frecvența Gustului” de la Europa FM care sunt beneficiile verdețurilor și ce este fierul non-hemic din vegetale.

„De ce avem nevoie de toate aceste vegetale? Chiar dacă alimentația omului a fost făcută să fie optimă pentru produsele de origine animală, din produsele de origine animală știm să luăm foarte bine fierul, multă proteină de calitate înaltă – deci pe ele le metabolizăm. Bioeficiența lor este mult mai mare. Calciul, la fel, se absoarbe mai bine din produsele de origine animală, însă avem nevoie și de legume, verdețuri și crudități”, a explicat Mihaela Bilic.

„Ce au ele în plus față de produsele animale? Micronutrienții și pigmenții vegetali. Culoarea pe care o vedem în verdețuri și crudități este dată de pigmenți vegetali despre care foarte mult timp s-a crezut că au drept rol doar culoarea. În istoria medicinei s-a constatat că acești pigmenți vegetali – numiți și fitonutrienți – sunt absolut miraculoși și benefici și sunt substanțe care ne protejează împotriva tuturor relelor: de la cancer la boli cardiovasculare la boli cronice până la boli inflamatorii – totul se ameliorează cu acești pigmenți vegetali”, a mai spus medicul nutriționist.

„Nu putem să-i luăm din suplimente, trebuie să mâncăm alimente și, în același timp, ei nu pot fi luați din altfel de produse – produsele de origine animală. Asta ne îndeamnă și ne face să combinăm produsele de origine animală cu verdețuri, fie – în momentul în care ținem post – să mâncăm liniștiți verdețuri”, a mai spus Mihaela Bilic.

Ce este fierul non-hemic?

„Verdețurile sunt foarte bogate în fier și este o formă de fier de tip non-hemic, este un fier pe care îl găsim în vegetale, spre deosebire de fierul hemic din carne și pește. Chiar și acest fier este folosit de organism – nu la fel de eficient, ci cam de patru ori mai puțin decât dacă ar veni din produse animale – însă ca să-i creștem absorbția trebuie să-i punem în mâncare un element acid: sos de roșii, la salată să punem zeamă de lămâie sau oțet și în felul acesta creștem absorbția de fier”, a mai explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Urmărește întreaga emisiune „Frecvența Gustului”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cum arată farfuria ideală dacă vrei să slăbești, dar și să mănânci după ora 18:00? Mihaela Bilic explică