Confidenţialitate

Ce conţine carnea de porc?

Pentru că este post şi mulţi români nu mănâncă în această perioadă carne de porc vă explicăm cum ar trebui să fie reluat consumul de carne de porc după post.

Cum e mai bună carnea de porc: prăjită sau fiartă? Care este mai sănătoasă: carnea de porc sau de pasăre? Vom vorbi despre toate acestea la Europa FM, în următoarele două săptămâni, la ‘Minutul de sanatate’.

Cristina Teacă a stat de vorbă cu mai mulţi nutriţionişti care vor aduce toate detaliile necesare.

Carnea de porc este o sursă de proteine, o porţie de carne de 100 de grame oferă aproximativ jumătate din necesarul zilnic al unei persoane adulte. Însă, conţinutul de grăsimi al cărnii de porc depinde de partea din care provine, muşchi sau ceafă. Carnea de porc conţine mai multe grăsimi saturate decât nesaturate.

Tot carnea de porc conţine acid linoleic conjugat. Pare pompos dar este considerat de către experţi că fiind un bun aliat al organismului împotriva cancerului sau al bolilor cardiovasculare.

Specialiştii vă recomandă ca înainte să gătiţi carnea, să îndepărtaţi părţile cu grăsime de pe carne şi să o preparaţi la rotisor, pe grătar sau să o fierbeţi.

Este gustoasă prăjită în ulei dar nu şi sănătoasă. Iar porţia recomandată este de 100 de grame.

Carnea de porc este o sursă bună de fier şi zinc. O porţie de 100 de grame de carne de porc oferă 15% din necesarul zilnic de fier şi 30% din cel de zinc.

Dar atenţie, negătită, carnea de porc poate fi purtătoare de paraziţi sau boli latente iar grăsimea porcului vă dă peste cap nivelul colesterolului.

Porcii au reputaţia de animale murdare, fiind predispuşi la infecţii cauzate de paraziţi – trichinelă. Trichinela este un vierme minuscul ce trăieşte în muşchiul porcului şi care poate provoca, la om, prin consumarea de carne de porc, o boală parazitară denumită trichineloză, principalul risc al consumului de carne de porc.