Confidenţialitate

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să poţi dona sânge

În această săptămână, Europa FM va prezinta situatia centrelor mari de transfuzii din Bucuresti si din tara, si incercam sa gasim motivele pentru care sub 2 la suta dintre romanii doneaza sange anual.

Dacă vreţi să donaţi sânge, e bine să vă planificaţi acest lucru cu câteva zile înainte, pentru că trebuie îndeplinite câteva criterii de bază, cum ar fi să nu beţi alcool sau să nu mâncaţi grăsimi cu cel putin 48 de ore înaintea donării. Altfel, nu veţi fi eligibil pentru că sângele dvs poate îmbolnăvi pacientul, în loc să îl salveze.

CONDIŢII  DE DONARE

În primul rând, trebuie să aveți peste 18 ani, dar nu mai mult de 60 si să cântăriți peste 50 kg, indiferent de vârstă.

Foarte important și un subiect controversat este: sa nu fi suferit vreo interventie chirurgicala, chiar si la dentist in ultimele 6 luni. Important este să nu fi fost operarat. Dacă doar ați avut de pus o simplă plombă, nu este contraindicată donarea.

Nu pot dona insa femeile insarcinate sau care abia au nascut.

Donatorii nu trebuie sa fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine. In plus, sa nu fi avut urmatoarele boli:

hepatită (de orice tip)

TBC

sifilis

malarie

epilepsie si alte boli neurologice

boli psihice

bruceloză

ulcer

diabet zaharat

boli de inimă

boli de piele: psoriazis, vitiligo

miopie forte peste (-) 6 dioptrii

cancer

Câteva sfaturi înainte de a dona sânge: Dimineaţa înainte de recoltare puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. Nu fumati înainte şi după donare cu o oră. De asemenea veniti la donare, odihnit, nu după o noapte pierdută.

După donare, mâncaţi proteină animală în acea zi şi beţi multe lichide.